ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó: „Oferim tot sprijinul R. Moldova ca să poată adera cât mai rapid la UE”

12:37 | 06.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Extinderea Uniunii Europene (UE) aduce acel avânt care ar putea face ca aceasta să fie mai puternică în viitor. Astfel, oferim tot sprijinul Republicii Moldova ca să poată adera cât mai rapid la UE. Declarațiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, în timpul unei conferințe de presă desfășurată în comun cu vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Péter Szijjártó a subliniat că procesul de aderare este unul foarte complex. „Oferim tot sprijinul Republicii Moldova ca să poată adera cât mai rapid la UE. Astfel, 50 de funcționari publici, care vor avea o funcție cheie în procesul de aderare, vor participa la cursuri de formare în Ungaria. La fel, oferim tot sprijinul în procesul de screening, astfel încât acesta să se desfășoare cât mai rapid și să putem începe negocierile reale pentru aderare prin deschiderea capitolelor”, a spus oficialul.

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei a specificat că în timpul vizitei de astăzi s-a discutat despre cooperarea bilaterală.

„În anul 2020 am încheiat un Acord privind Parteneriatul strategic. De atunci, acest parteneriat a adus rezultate palpabile. În ultimii 10 ani, schimbul comercial a crescut de 2,5 ori. Cea mai importantă bancă din țara mea - OTP este lider de piață și în Republica Moldova. Instituția are deja 1 000 de angajați, care activează în 54 de sucursale. Până la sfârșitul anului, banca comercială va investi 30 de milioane de euro în proiecte, care vor crește nivelul serviciilor pentru cetățenii din Republica Moldova. Totodată, compania aeriană Wizz Air efectuează curse în și din Republica Moldova. Aceasta este încurajată să mărească numărul destinațiilor. La fel, asigurăm 40 de burse pentru studenții din Republica Moldova la universitățile din țara mea”, a afirmat Péter Szijjártó.

La rândul său, vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a apreciat sprijinul oferit de Ungaria în procesul de aderare la UE.

„Vizita de astăzi subliniază încă o dată angajamentul nostru ferm față de parteneriatul strategic între cele două țări și dorința noastră de a dezvolta relații reciproc avantajoase. Dialogul bilateral a cunoscut o dinamică ascendentă, care deschide noi perspective în colaborarea noastră. Așteptăm cu mare interes vizita domnului speaker maghiar, László Kövér, care urmează să vină în Republica Moldova la finalul lunii septembrie. Această vizită va consolida dinamica relațiilor parlamentare. De asemenea, apreciem suportul deplin și necondiționat al Ungariei când este vorba de parcursul european al țării noastre. Ne bazăm pe sprijinul Ungariei pe parcursul Președinției în cadrul Consiliului Uniunii Europene, în procesul de avansare pe calea integrării europene. Sunt întreprinși pași concreți privind implementarea planului de acțiuni privind schimbul de cunoștințe în procesul de aderare la UE, pe care l-am semnat împreună pe 22 martie, în cadrul vizitei mele la Budapesta. Astfel, sunt bucuros să anunț că, în contextul acestuia, până la finele anului curent vor fi organizate cel puțin trei vizite de instruire a funcționarilor publici din Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciului Vamal și administrației publice locale, inclusiv a primarilor, lucru pentru care vă sunt recunoscător”, a remarcat Mihai Popșoi.

Vicepremierul a menționat că și relațiile economice dintre cele două țări înregistrează o dinamică pozitivă. „În anul 2023, Ungaria a fost pe locul 12 în rândul partenerilor comerciali ai țării noastre, iar volumul comerțului bilateral a depășit 227 de milioane de dolari. În primele cinci luni ale anului curent, această sumă a atins 90 de milioane de dolari. Lucrăm pentru a majora schimburile comerciale și atragerea noilor investiții ale companiilor din Ungaria în țara noastră”, a afirmat Mihai Popșoi.

De asemenea, oficialul a declarat că țara noastră susține eforturile privind fortificarea rezilienței internaționale și celei naționale față de amenințările hibride. „În cadrul cooperării în domeniul securității și apărării, suntem interesați de menținerea și dezvoltarea colaborării bilaterale dintre statele noastre, precum și organizațiilor internaționale în scopul fortificării rezilienței naționale și sporirii capacităților de răspuns și gestionare a crizelor. Menținerea stabilității și păcii în regiunea noastră este foarte importantă. Astfel, mulțumim Ungariei pentru sprijinul oferit, inclusiv în cadrul programelor internaționale de menținere a păcii”, a menționat Mihai Popșoi.

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, întreprinde astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi.

Péter Szijjártó va mai avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Republica Moldova şi Ungaria au stabilit relații diplomatice la 16 ianuarie 1992. În R. Moldova activează 44 de companii cu capital maghiar, volumul investițiilor în capitalul social însumând circa 20,939 mil de lei.  

img24006965

img24006965

img24006965

img24006965

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!