ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forumul municipal al cadrelor didactice // Ministrul Dan Perciun: „Îndemnul nostru de bază este că ceea ce declarăm să fie în congruență cu ceea ce facem”

19:51 | 06.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pentru noul an de studii, dar și rezultatele reformelor inițiate în anul precedent au fost prezentate de ministrul Dan Perciun în cadrul Forumului cadrelor didactice din municipiul Chișinău, informează MOLDPRES cu referire la comunicatul MEC. 

Noi, la Ministerul Educației și Cercetării considerăm oportun să abordăm patru valori care ne par importante și anume: autonomia instituțiilor de învățământ, integritatea, democrația și inovația. Contează foarte mult materia și cunoștințele pe care le transmitem elevilor dar este, poate, și mai important cum facem acest lucru, cum construim un mediu școlar care să transmită prin experiența zilnică respectul față de sine ca și personalitate. Îndemnul nostru de bază este că ceea ce declarăm să fie în congruență cu ceea ce facem”, a declarat ministrul. 

Dan Perciun a menționat că angajarea tinerilor specialiști în școli și menținerea cadrelor didactice cu experiență este una dintre prioritățile ministerului. De la 1 septembrie în școlile din țară activează peste 400 tineri specialiști - un număr record pentru ultimii cinci ani. „Salariul profesorilor a crescut cu 15%, iar cel al cercetătorilor - cu 21%. 11.000 de cadre didactice (sau 30% din numărul total) au beneficiat de formări profesionale prin Programul Național „Investim în Educatori” și „Investim în profesori”. În perioada următoare, 10.000 de profesori au fost instruiți în vederea dezvoltării competențelor digitale. Avem o creștere cu 10% a celor care au ales să învețe în Republica Moldova. Este o noutate foarte bună și o reflecție a faptului că se schimbă percepția despre sistemul educațional și despre viitorul Republicii Moldova, se văd investițiile care s-au făcut în universități”, a notat ministrul.  

Dan Perciun s-a referit și la modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, pentru care anul trecut s-au investit peste 544 milioane de lei, pe lângă bugetul standard oferit școlilor sau grădinițelor, iar anul acesta urmează să fie realizate investiții de peste 1,3 miliarde de lei.  

Ministrul a felicitat toate cadrele didactice participante la forum, urându-le să aibă parte de elevi curioși, care să vrea să vină la școală cu plăcere și să se bucure de pe urma activităților pe care le oferă profesorii.
 

 

img24006983

img24006983

img24006983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!