„Copiii ucraineni se vor simți în Moldova ca acasă”. 1000 de manuale în limba ucraineană au fost aduse de la Kiev pentru elevii gimnaziului „Taras Șevcenko” din Chișinău
10:55 | 07.09.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Elevii claselor primare și gimnaziale de la Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău au primit 1000 de manuale noi în limba ucraineană. Cărțile au fost aduse de la Kiev cu sprijinul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova (CNUM) și Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), comunică MOLDPRES.
La evenimentul festiv de predare a lotului de carte au participat deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, precum și parlamentari ucraineni, membri ai Radei Supreme a Ucrainei, reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei în Moldova, ai Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, ai organizațiilor internaționale și directorul gimnaziului „T. Șevcenko”.
Partea oficială a evenimentului a fost deschisă de Președintele CNUM, Dmitro Lecarțev, care a mulțumit Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, parlamentarilor din Republica Moldova și celor din Ucraina, organizațiilor internaționale care s-au alăturat acestei inițiative. „Ne dorim ca gimnaziul „T. Șevcenko” să devină un centru educațional și cultural care să unească cetățenii Ucrainei și Moldovei”, a declarat Lecarțev.
Cu un mesaj de salut a venit și deputatul Oazu Nantoi: „Copiii ucraineni se vor simți în Moldova ca acasă! Acest eveniment demonstrează cum putem ajuta la păstrarea legăturii cu limba maternă”
Mihailo Radutsky, co-președinte al grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”, a menționat că „Moldova arată ce înseamnă un adevărat vecin, care din primele momente ale războiului a întins o mână de ajutor”
„Ucraina nu trebuie să-și piardă cetățenii. Clasele ucrainene, profesorii și manualele ucrainene vor contribui la acest lucru. Investițiile în educația copiilor sunt echivalente cu investițiile în dezvoltarea statului. Cunoașterea liberă a limbii materne și studierea limbii și culturii țării gazdă reprezintă cheia relațiilor de prietenie între două state vecine”, a spus Radutsky.
Cele 1000 de manuale vor fi utilizate de elevii din cele patru clase deschise anul curent. Lotul de carte este parte a unui proiect educațional ce are drept scop păstrarea identității naționale a cetățenilor Ucrainei și facilitarea integrării lor într-un mediu prietenos moldovenesc.
Implementarea noului program de predare în limba ucraineană a impus necesitatea unor manuale noi. Livrarea celor 1000 de manuale a fost asigurată de deputații ucraineni la solictarea CNUM și MEC.
Acesta este cel de-al doilea lot de carte, primul - 900 de exemplare fiind livrat acum o lună.