ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu, raport în fața cetățenilor: „Am crescut în trei ani pensiile cât nu au fost crescute în ultimii zece ani”

21:56 | 07.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Președinta Maia Sandu declară într-un raport public în fața cetățenilor despre realizarea promisiunilor asumate acum patru ani la preluarea mandatului de președinte al republicii Moldova. Șefa statului a raportat astăzi despre cel de-al treilea obiectiv din cele cinci anunțate - majorarea pensiilor, informează MOLDPRES.

În 2020, când am promis că pensia minimă pentru stagiu de vârstă va fi 2000 de lei, știam că vor fi necesare resurse foarte mari, dar creșterea pensiilor era urgentă și crucială pentru vârstnicii noștri. Am crescut în trei ani pensiile cât nu au fost crescute în ultimii zece ani. Pensia minimă a crescut de peste două ori de la 1143 de lei la 2778 de lei. La fel și pensia medie – de la 2067 la 3926 de lei. Plățile alocate pentru pensii au crescut cu 11,3 miliarde de lei față de acum 3 ani. 

Da, e nevoie de mai mult și inflația a fost o problemă, însă ne-am mișcat pe această direcție cu pași accelerați. Cine avea cu trei ani în urma abia un pic peste o mie de lei, are acum aproape trei mii de lei. Toți pensionarii cu pensia sub cinci mii d elei au primit în 2022 un ajutor unic de 1500 d elei, iar în 2024,peste 47 de mii de pensionari cu pensiile mici au primit ajutor financiar unic de trei mii de lei”, a declarat președinta.

Șefa statului a vorbit și despre asigurarea cetățenilor cu medicamente, deschiderea farmaciilor în localitățile rurale. „Am crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit. Pentru prima dată, o serie de medicamente se acordă fără plată, iar altele sunt compensate în proporție de până la 80%. Deschidem farmacii în 150 de sate, unde niciodată nu a existat farmacie locală”, a spus Maia Sandu.

Totodată, președinta a vorbit și despre ajutorul acordat din partea statului pentru persoanele în etate. „Timp de doi ani, am acordat compensații la facturi de circa șapte miliarde de lei pentru 790.000 de gospodării. Am majorat ajutorul lunar pentru iarnă de la 500 la 800 de lei. Și toate aceste ajutoare au venit pe fondul unei crize economice și al unui război la hotar. Ele arată că pentru noi, ridicarea condițiilor de viață a vârstnicilor este fundamentală și acționăm pentru aceasta indiferent de greutățile economice”, a spus Maia Sandu.

Pe 20 august, președinta Maia Sandu, care se află la final de mandat, a început raportul public în fața cetățenilor. Șefa statului raportează despre îndeplinirea fiecăruia din cele cinci obiective asumate în 2020: scoaterea Republicii Moldova din izolare și apropierea de Uniunea Europeană; alocarea a două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor; pensie minimă de 2 000 de lei; locuri de muncă acasă și familii unite; dreptate, ordine și disciplină.

Șefa statului a conchis că promisiunile făcute la preluarea mandatului de președinte au fost îndeplinite în mare parte. 

img24007002

img24007002

img24007002

img24007002

img24007002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!