ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministra Justiției din Letonia, Inese Lībiņa-Egnere: Reafirmăm angajamentul de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova

13:20 | 09.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Letonia își reafirmă angajamentul de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, iar democrația trebuie protejată. Afirmațiile au fost făcute de ministra Justiției din Letonia, Inese Lībiņa-Egnere, în cadrul unei conferințe comune cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, comunică MOLDPRES.

Șefa justiției de la Chișinău i-a mulțumit omologului său pentru receptivitate și pentru expertiza oferită de țara sa în procesul de transpunere a legislației europene în legislația noastră.

Ea a precizat că reforma justiției, lupta împotriva corupției și securitatea rămân prioritare pentru Republica Moldova.

„Letonia este un partener de încredere al Republicii Moldova în parcursul de aderare la UE. Unul din cele mai importante angajamente asumate de țara noastră, urmare a deschiderii negocierilor de aderare, este transpunerea legislației UE în legislația națională. În cadrul acestui proces, Ministerului Justiției îi revine sarcina de a asigura transpunerea multor acte, iar suportul partenerilor de dezvoltare sunt cruciale în acest parcurs de pre-aderare la Uniunea Europeană. Suntem recunoscători pentru deschiderea colegilor de la Ministerul Justiției din Letonia de a oferi expertiza în materie de armonizare a legislației, inclusiv în procesul de integrare europeană”, a opinat ministra.

Inese Lībiņa-Egnere a menționat că democrația trebuie protejată, iar securitatea statului de drept trebuie consolidată.

Autoritățile fiecărei țări au datoria de a apăra democrația, iar Moldova face acest lucru exemplar. Continuați pe acest drum cu aceeași determinare. Atât Letonia, cât și întreaga Uniune Europeană se confruntă cu provocări din partea Rusiei, iar un sistem de drept puternic și democratic este esențial pentru a răspunde acestor amenințări”, a declarat Inese Lībiņa-Egnere.

Agenda delegației letone include întâlniri cu oficiali cheie din Republica Moldova, precum Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene, Domnica Manole, președinta Curții Constituționale, și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, ministra Lībiņa-Egnere va purta discuții cu Veronica Roșca, președinta Comisiei parlamentare pentru numiri și imunități.

Cele două ministre vor participa și la Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”, care va avea loc pe 10 și 11 septembrie la Chișinău.

img24007025

img24007025

img24007025

img24007025

img24007025

img24007025

img24007025

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!