ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ancheta privind scurgerile de informații la examenele de absolvire: șase persoane au fost găsite vinovate

12:11 | 10.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Inspectoratul Național de Investigații a identificat șase persoane care se fac vinovate în cazurile de publicare a subiectelor pentru examenele de absolvirea a gimnaziului și de bacalaureat, precum și a soluțiilor acestora. Persoanele vizate sunt din raioanele Glodeni, Criuleni, Sângerei, Florești și Anenii Noi, transmite MOLDPRES.

Informațiile au fost prezentate astăzi de Ministerul Educației și Cercetării /MEC/, care a anunțat rezultatele anchetei privind apariția în spațiul online, în timpul desfășurării probelor de examen de absolvire a gimnaziului, a subiectelor și soluțiilor acestora. 

Potrivit prevederilor legale, publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului și de bacalaureat, precum și a soluțiilor acestora, se sancționează cu amendă de până la 4500 de lei în cazul persoanelor fizice, până la 12 mii de lei în cazul persoanelor juridice sau cu funcție de răspundere, cu privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la trei luni la un an. 

Inspectoratul Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției a remis copiile materialelor către IP Glodeni, IP Criuleni, IP Sângerei, IP Florești, IP Anenii Noi pentru aplicarea sancțiunilor.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va monitoriza în continuare rezultatele anchetei și „va depune toate eforturile pentru a asigura un mediu educațional corect, transparent și echitabil pentru toți elevii”, urmând ca „orice tentativă de fraudă va fi tratată în conformitate cu legea”.

În sesiunea din acest an, în timpul desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului, pe un canal de telegram au fost publicate poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și rezolvarea acestora. MEC a anunțat atunci că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații, în acest caz fiind inițiată o anchetă de serviciu.

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informației din testele administrate în examene”. Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia. 

Candidații care sunt surprinși copiind sau transmițând soluții cu privire la rezolvarea subiectelor sunt eliminați de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică. Candidații respectivi pot susține repetat examenul în sesiunea suplimentară. 

img24007069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!