ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenţii economici care produc sau vând băuturi în ambalaje de unică folosinţă, obligaţi să aplice Sistemul de Depozit pentru ambalaje

13:01 | 10.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a organizat ieri o ședință cu producătorii și comercianții de băuturi îmbuteliate în ambalaje de unică folosință și ambalaje reutilizabile, pentru a discuta despre implementarea Sistemului de Depozit pentru ambalaje, conform cerințelor stabilite de Legea privind deșeurile. Agenții economici vor fi obligați să contribuie la crearea unui administrator al acestui sistem, esențial pentru gestionarea deșeurilor de ambalaje în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Sistemul de Depozit va impune ca toți producătorii de băuturi îmbuteliate în ambalaje de sticlă, plastic sau metal, să marcheze ambalajele cu un cod de bare care identifică producătorul și cu o marcă universală ce indică aplicarea sistemului de depozit.

„Acest sistem va fi aplicabil pentru o gamă variată de produse, inclusiv bere, cocktailuri de bere, cidru, vinuri și băuturi nealcoolice, având volume între 0,1 litri și 3 litri. În cadrul noului sistem, consumatorii vor plăti o mică taxă suplimentară, denumită „depozit”, la achiziționarea acestor băuturi. Această sumă va fi restituită integral la returnarea ambalajului la punctele de colectare desemnate, stimulând astfel un comportament responsabil și conștient față de mediu”, explică Ministerul Mediului.

Inițiativa, inspirată de exemplele de succes din alte țări europene, are ca scop îmbunătățirea gestionării deșeurilor de ambalaje și protejarea mediului în Republica Moldova. „Sistemul de depozit va fi unic la nivel național și va fi obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul Republicii Moldova, cât și produselor importate, într-o manieră nediscriminatorie. Acesta va permite o participare efectivă a operatorilor economici la funcționarea sistemului de depozit și va impune tarife de administrare și gestionare a deșeurilor de ambalaje”, indică sursa citată.

Ministerul Mediului îndeamnă toți producătorii și comercianții să „colaboreze activ la implementarea acestui sistem esențial pentru viitorul unei Moldove mai curate și mai sustenabile”.

img24007072

img24007072

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!