ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trenul Literaturii și Nopți de Poezie: Festivalul Internațional de Literatură și Traducere revine la Chișinău

15:32 | 10.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) revine în Chișinău pentru cea de-a doua ediție, între 26 și 29 septembrie 2024, transformând capitala Republicii Moldova în epicentrul literaturii din Sud-Estul Europei. Evenimentul va reuni autori de renume internațional, jurnaliști, traducători și iubitori ai lecturii din întreaga lume.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului va fi Trenul Literaturii, care, potrivit organizatorilor, „va uni cultural Iașiul și Chișinăul”. Trenul va pleca din Iași pe 26 septembrie la ora 12:00 și va ajunge la Chișinău la ora 16:40.

„La bord vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai, care timp de 4 ore vor avea parte de performanțe de poezie, dezbateri literare și un concert inedit susținut de trupa Adam’s Nest”, subliniază organizatorii.

Pe lângă evenimentele principale, FILIT Chișinău va găzdui și Noaptea Albă a Poeziei (NAP), un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.
În cele patru zile de FILIT Chișinău, vor avea loc numeroase evenimente culturale, inclusiv întâlniri cu scriitori de renume precum Andrei Pleșu (România), John Boyne (Irlanda), Franzobel (Austria) și Josep Maria Miro (Spania).

De asemenea, vor fi organizate ateliere tematice pentru copii, ateliere de traducere, întâlniri cu liceenii și dezbateri literare, oferind oportunități unice de interacțiune și învățare pentru toți participanții.

Festivalul se va încheia cu un concert susținut de „Subcarpați”, care va lansa un concurs de creație destinat participanților la festival.

FILIT Chișinău 2024 este organizat de Fundația Ka-tet și este finanțat de Guvernul României, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Ministerul Culturii din România și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare, având sprijinul EUNIC Moldova.

img24007083

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!