ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veronica Mihailov-Moraru, despre reforma justiției și aderarea la UE: „Modelul țărilor baltice este un exemplu excelent în transpunerea directivelor în legislația națională și implementarea lor calitativă”

08:27 | 11.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției (MJ) a inițiat un dialog cu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Procuratura Generală (PG) și alte instituții relevante, care trebuie să se implice plenar și în pregătirea pe sectorul justiției pentru procesul de aderare la UE.

Aderarea la UE înseamnă alinierea la standarde și aplicarea unor mecanisme care oferă rezultate eficiente în timp. Modelul țărilor baltice este un exemplu excelent în transpunerea directivelor în legislația națională și implementarea lor calitativă”. Afirmațiile au fost făcute de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, la forumul Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, comunică MOLDPRES.

Șefa de la justiție a menționat că mecanismele de asigurare a independenței, integrității și responsabilității actorilor din justiție, îmbunătățirea accesului la justiție și a legislației privind eficientizarea examinării cauzelor de corupție, fortificarea și capacitatea instituțiilor de drept, consolidarea mecanismelor de protecție a drepturilor omului, sunt câteva din domeniile cheie pe care MJ le are în agendă.

Pe lângă politicile pe care le aplicăm, este esențial ca organele de autoadministrare în sistemul justiției să fie bine capacitate și bine intenționate pentru a continua reformele din domeniu. Vetting-ul e doar o parte componentă a măsurilor inițiate cu scopul de a restarta sistemul justiției și a ridica nivelul de încredere a societății”, a opinat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministra a accentuat că Guvernul este deschis în a oferi instrumentele necesare și a îmbunătăți legislația, însă rezultatele așteptate de societate depind și de rolul proactiv al judecătorilor și procurorilor, precum și al altor actori implicați.

Prezentă la forum, ministra justiției din Letonia, Inese Lībiņa-Egnere, a subliniat provocările similare prin care a trecut țara sa în implementarea reformelor, dar și soluțiile adoptate prin dialog și susținere politică.

„Indicatorul cel mai relevant al succesului reformelor în justiție este încrederea cetățenilor, care se câștigă în timp. Este esențială aplicarea legii în egală măsură pentru toți. Justiția este fundația unui stat puternic, care permite cetățenilor să aibă încredere în autorități”, a precizat ministra letonă.

Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

img24007104

img24007104

img24007104

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!