ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

08:51 | 11.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este ultima sărbătoare mare din anul bisericesc și este considerată zi de post și rugăciune, fiind asemănată cu Vinerea Patimilor, comunică MOLDPRES.

În majoritatea lăcașelor sfinte din țară au loc slujbe, iar creștinii țin post negru. În popor este întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele.

În popor se vorbește și de un post care ține „de la cruce până la cruce”, un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfântul Ioan Botezătorul este rudă cu Iisus Hristos pe linie maternă și s-a născut cu șase luni înaintea Domnului. Este cunoscut sub numele de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

După Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de regele Irod al Galileei. Potrivit tradiției, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară capul Botezătorului ca răsplată. Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, în timp ce capul său a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

img24007107

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!