ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SATUL EUROPEAN: Peste 10 milioane de lei au fost investite în extinderea rețelei de canalizare din Dănceni, Ialoveni

11:00 | 11.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Alți 800 de cetățeni din satul Dănceni, raionul Ialoveni, beneficiază acum de acces la rețeaua centralizată de canalizare, după ce în localitate au fost construiți peste 5,5 km de rețele de canalizare, precum și trei stații de pompare a apelor uzate. Lucrările au fost realizate printr-un proiect inclus în Programul Național „Satul European”, ediția I, transmite MOLDPRES.

Investiția totală se ridică la peste 10 milioane de lei, dintre care aproximativ 8,5 milioane de lei au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar peste 1,4 milioane de lei provin din grantul Guvernului României. De asemenea, localitatea a contribuit cu 146 de mii de lei.

Primarul satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda, a afirmat că după ce localitatea a fost conectată acum trei ani la sistemul centralizat de canalizare și dispune de cea mai modernă stație de epurare a apelor din raion, administrația locală și-a propus să asigure servicii de sanitație de calitate pentru toți locuitorii.

„Programul „Satul European” a fost o salvare și un ajutor esențial pentru noi. Deși implementarea nu a fost ușoară, suntem recunoscători pentru rezultate. Acest proiect nu doar că a îmbunătățit condițiile de trai ale sătenilor, dar protejează și resursele subterane, stimulând în același timp dezvoltarea economică a satului prin modernizarea infrastructurii sociale”, a declarat primarul.

Victoria Butuc-Guranda a adăugat că acest proiect reprezintă a doua etapă a extinderii rețelelor de canalizare în Dănceni. „Până acum, inclusiv prin alte proiecte, am reușit să construim rețele centralizate de canalizare pentru aproximativ 800 de gospodării și să oferim acces tuturor instituțiilor publice din localitate. Vom face tot posibilul pentru a identifica resursele necesare pentru extinderea rețelei la celelalte 150 de gospodării, astfel încât să putem oferi servicii de sanitație de calitate pentru toți cei peste 2400 de locuitori ai satului Dănceni”, a mai spus primarul.

Guvernul României a alocat peste 117 milioane de lei pentru implementarea a 32 de proiecte destinate modernizării rețelelor de apă și canalizare în 34 de localități din Republica Moldova, în cadrul unui efort mai amplu de cooperare bilaterală.

Programul Național „Satul European”, ediția I, a inclus 154 de proiecte privind construcția și extinderea rețelelor de apă și canalizare.

img24007118

img24007118

img24007118

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!