ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O linie automatizată de sortare și ambalare a fructelor sâmburoase a fost lansată în raionul Călărași, ce va fi un hub regional în pomicultură

12:35 | 11.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Prima linie performantă de sortare și ambalare a prunelor, caiselor și piersicilor a fost lansată cu ajutorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaşională (USAID), la întreprinderea PDG Fruct SRL din satul Nișcani, raionul Călărași. Linia asigură sortarea fructelor în funcție de mărime și culoare, eliminând fructele cu defecte, transmite MOLDPRES.

Datorită noului echipament, compania va asigura o calitate de nivel înalt la livrare și va minimiza riscurile de recepționare a pretențiilor privind calitatea. Pentru a satisface cerințele pieței și a oferi valoare adăugată fructelor care până acum erau procurate în vrac din Moldova și ulterior reambalate și vândute pe piețe precum Franța, Belgia, Elveția, Suedia, compania a investit și într-o linie automatizată de ambalare a fructelor în caserole sau cutii de carton, de gramaj mic.

Instalarea echipamentului a permis crearea a peste zece noi locuri de muncă, iar PDG Fruct și-a eficientizat procesul de lucru prin creșterea vitezei de sortare și ambalare. Efortul personalului angajat a fost redus, având acum doar rolul de supraveghetor al liniei.

Odată cu lansarea noii tehnologii, compania PDG Fruct va deveni un hub regional, oferind producătorilor și exportatorilor din regiune servicii de sortare și ambalare pentru propriile produse. Linia complet automatizată de sortare și ambalare, cea mai performantă din țară, a costat circa 850 000 dolari, dintre care 56 000 dolari constituie suportul oferit de USAID prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR).

Ali Ezzatyar, noul şef adjunct al Misiunii USAID Moldova a subliniat că USAID este mândră să sprijine producătorii agricoli și exportatorii moldoveni. „USAID este un partener de încredere în sprijinirea sectorului horticol din Moldova de-a lungul anilor, iar împreună am obținut rezultate remarcabile. Anul trecut, Moldova a exportat o cantitate record de 78.000 tone de prune, iar în acest sezon a înregistrat un nou record la exportul de caise. Fructele moldovenești, ambalate cu grijă în containere din plastic reutilizabile și certificate, au ajuns deja pe rafturile marilor lanțuri de retail din UE. Pentru a consolida eforturile în această direcție, parteneriatul nostru cu PDG Fruct are un rol esențial în dezvoltarea unui centru regional pentru consolidarea, sortarea, ambalarea și exportul fructelor sâmburoase. Investițiile pe care le facem astăzi vor ridica sectorul la un nou nivel, deschizând piețe pentru micii producători și sporind veniturile tuturor celor implicați”, a relevat şeful USAID.

La rândul său, Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, declară că sectorul de fructe reprezintă un element esențial în economia țării, exporturile înregistrând o creștere constantă și semnificativă. „USAID ne oferă susținere în implementarea proiectelor noi și ajută Republica Moldova să devină un stat competitiv în domeniul agriculturii. Noi putem să concurăm, putem să fim de rând cu ceilalți mari producători din Uniunea Europeană prin produse de înaltă calitate”, a estimat Vasile Șarban.

PDG Fruct SRL activează din anul 2017 și a devenit, între timp, unul din principalii producători de fructe și pomușoare din Republica Moldova care investește în eficiență și durabilitate. „Linia automatizată de sortare și ambalare ne permite să dublăm capacitatea de fructe sortate și ambalate. În opt ore de muncă reușim să pregătim pentru export 36 tone de prune. Datorită optimizării proceselor de bază, productivitatea companiei a crescut enorm”, a menționat Zinaida Plămădeală, manager vânzări, PDG Fruct.

Agricultura reprezintă un sector strategic pentru Republica Moldova. Iată de ce, USAID și partenerii săi continuă să investească pentru ca sectorul fructelor să își sporească capacitățile de export, producția, infrastructura post-recoltare, implementarea sistemelor de gestionare a calității și siguranței alimentare, precum și facilitarea numeroaselor activități de conectare la piață.

„În 2022 am exportat prune în 22 de țări, în 2023 – în 31. Asta înseamnă că am creat așteptări – și la nivel de volume, și la nivel de calitate. De aceea urmează să depunem și mai multe eforturi în dezvoltarea sectorului”, spune Iurie Fală, director executiv la Asociația Moldova Fruct.

În ultimii cinci ani, Republica Moldova a reușit să își diversifice semnificativ piețele de export pentru fructe. În 2023, țara și-a consolidat poziția printre liderii mondiali la prune, ajungând pe locul al treilea cu 78 000 de tone vândute pentru peste 44 de milioane de dolari. În 2024, Moldova a reușit să înregistreze un record istoric la volumul de caise exportate – 13 mii tone. 

img24007123

img24007123

img24007123

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!