ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Vladimir Bolea: UTM a devenit un centru important și pentru formarea specialiștilor din domeniul agriculturii

14:33 | 11.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), a participat ieri la Gala Excelenței Academice, organizată cu prilejul jubileului de 60 de ani de la înființarea Universității Tehnice din Moldova (UTM). Oficialul a evidențiat rolul important al instituției în educarea zecilor de generații de specialiști, subliniind că, în ultimii ani, Universitatea Tehnică a devenit un centru important și pentru formarea specialiștilor din domeniul agriculturii, transmite MOLDPRES.

„Specialitățile agricole sunt extrem de valoroase, deoarece aduc cu ele mirosul pâinii coapte, al merelor și strugurilor chihlimbarii. Astăzi, agricultura necesită profesioniști bine pregătiți, capabili să facă față provocărilor pieței moderne, iar condițiile create pentru studenți se aliniază cerințelor pieței actuale", a afirmat vicepremierul.

Bolea a subliniat colaborarea fructuoasă între Ministerul Agriculturii și Universitatea Tehnică, care a dus la realizări, precum construirea unei sere moderne, dotarea laboratoarelor cu echipamente performante și inițierea proiectului AgroTech Arena. De asemenea, a menționat transferul a 568 hectare de teren destinate instruirii practice a tinerilor.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare continuă să sprijine tinerii studioși și investește în viitorul lor, deoarece avem nevoie de specialiști bine instruiți, mai ales acum, în contextul integrării noastre în Uniunea Europeană. Agricultura Moldovei trebuie să devină competitivă pe plan european, iar pentru asta avem nevoie de cadre bine pregătite și dotate cu cunoștințele și abilitățile necesare pentru a se adapta schimbărilor rapide din acest sector”, a adăugat vicepremierul.

Cu prilejul acestui eveniment, Vladimir Bolea a înmânat diplome de onoare din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare unor profesori universitari, în semn de apreciere pentru contribuția lor deosebită la educarea și formarea noilor generații de specialiști.

În 2022, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat reformarea învățământului superior din Republica Moldova, un proces care a inclus reorganizarea mai multor instituții de învățământ, prin absorbția altora, inclusiv a institutelor de cercetare. Astfel, Universitatea Agrară și alte trei institute au trecut în gestiunea Universității Tehnice.

img24007134

img24007134

img24007134

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!