ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Europene ale Culturii Evreiești // „Mic și-al dracu”, un spectacol după Ion Pribeagu, cu „inegalabila” Maia Morgenstern, prezentat la Chișinău

15:05 | 11.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Zilele Europene ale Culturii Evreiești în Moldova au culminat la Chișinău cu spectacolul „Mic și-al dracu’ ”, după Ion Pribeagu, în regia Maei Morgenstern, jucat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că își dorește ca prima ediției a festivalului să fie „un frumos început” pentru a redescoperi personalități evreiești cu rădăcini basarabene, informează MOLDPRES.

„Mic și-al dracu’ ”, după Ion Pribeagu este o comedie „apetisantă” cu bancuri, poezii și anecdote, rime vesele  scrise de Ion Pribeagu. Spectacolul prezintă un dublu recital al celor doi protagonişti – actrița și balerinul, construit în jurul versurilor care atacă moravurile de acum 70 ani. Spectacolul a fost adus la Chișinău de Teatrul Evreiesc din București.

Mulțumesc din suflet Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Fără voi, voi toți, nimic nu s-ar fi...povești. Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. Dar iată că am ce povesti.  Avem. Ne Avem unul pe altul. Unii pe alții. Mulțumim Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Mulțumim, domnule Ministru Sergiu Prodan. A fost Mic ș'al dracu! Teatrul Evreiesc de Stat Vali Valentin Rosca! Da, am reușit.  Împreună”, a scris Maia Morgenstern pe contul său de Facebook, după spectacol.

Spectacolul „Mic și-al dracu’” este despre dor, singurătatea unui poet plin de umor, își împărtășește impresiile Maria Ivanov, director artistic al Teatrului „Alexie Mateevici”. „Teatrul evreiesc din București, prin spectacolul „Mic și-al dracu’” ne-a contaminat de dor, așa cum dorul a fost punctul gravitațional al spectacolului. Am urmărit, copleșită de admirație, cele două recitaluri – recitalul Maiei Morgenstern din Ion Pribeagu, pe care îl interpreta actrița, și recitalul balerinului Valentin Roșca, care lua, pe rând, varii chipuri ale personajelor din anecdotele și calambururile recitate în scenă, însuflețindu-le într-o manieră absolut inedită, chiar șocant de inedită pe alocuri, sfidând moravurile, tot astfel cum le sfidează și Ion Pribeagu în versurile sale pline de umor”, menționează Maria Ivanov.

Festivalul „Zilele Europene ale Culturii Evreiești în Moldova”, desfășurat pentru prima dată în Republica Moldova, s-a încheiat ieri seară la Chișinău cu un concert de muzică sefardă.

Festivalul organizat de Comunitatea Evreiască din Moldova a inclus o serie de evenimente. Expoziția „Pictori moldoveni de origine evreiască”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, prezintă publicului operele  artiștilor Eduard Maidenberg, Mihail Brunea și Iaacov Tihman.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a evidențiat că acest festival nu este doar un eveniment cultural, ci și „un simbol al solidarității”. „Îmi doresc ca primul Festival „Zilele europene ale culturii evreiești în Moldova” să fie doar un frumos început, iar la edițiile viitoare să putem descoperi și mai multe personalități de origine evreiască, dar cu rădăcini basarabene, datorită cărora suntem și noi parte a culturii mondiale”, a menționat Sergiu Prodan.

Inițiativa, parte a unui proiect paneuropean lansat acum 25 de ani, a reușit să aducă în atenția publicului bogăția și diversitatea moștenirii culturale evreiești, notează Ministerul Culturii

img24007139

img24007139

img24007139

img24007139

img24007139

img24007139

img24007139

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!