ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ: Cu sprijinul UE, un centru specializat din Ungheni protejează victimele violenței din regiune

15:34 | 11.09.2024 Categorie: Regiuni

Primul Serviciu specializat din Republica Moldova pentru victimele violenței sexuale funcţionează aproape un an la Ungheni. Serviciul este finanțat de Uniunea Europeană și a fost creat cu susținerea UN Women în parteneriat cu autoritățile centrale și locale. Serviciul oferă oricărei persoane adulte, care a fost victimă a violenței sexuale, posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație.

Numeroase provocări pentru victimele violenței

În Republica Moldova, victimele violenței în bază de gen, inclusiv ale violenței sexuale, se confruntă cu numeroase provocări, de la teama de stigmatizare până la lipsa serviciilor specializate și bariere în accesarea justiției.

Pentru a elimina aceste bariere, în martie 2023, UN Women, în parteneriat cu autoritățile publice locale și societatea civilă, a creat primul Serviciul integrat regional pentru victimele violenței sexuale, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. În acest sens, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cadrul de reglementare a activității Serviciului. 

Serviciul funcţionează în cadrul Spitalului raional Ungheni, unde sunt asistate victime ale violenței sexuale din șase raioane: Ungheni, Fălești, Sângerei, Călărași, Nisporeni și Telenești. Conform datelor statistice oferite de oamenii legii, pe parcursul anilor 2017-2022, în aceste raioane au fost raportate 539 de infracțiuni cu caracter sexual, dintre care 241 de violuri.

Cu grijă: acces sigur la asistenţă specializată

Serviciul asigură victimelor violenței sexuale acces la asistență medicală specializată, expertiză medico-legală, asistență psiho-socială și juridică, precum și servicii de evaluare psihologică, într-o singură locație și acoperă raioanele amintite.

Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni: Lansarea la Ungheni a primului Serviciu integrat regional din țară, care deservește alte cinci raioane, este o realizare semnificativă. Acest centru ne ajută foarte mult să sprijinim victimele violenței sexuale. Vreau să mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat și pentru că ne ajută să schimbăm în bine mentalitatea și atitudinea față de violența sexuală.

De la începutul pilotării acestui serviciu, zeci de femei victime ale violenței sexuale au beneficiat de servicii juridice, asistență psihologică, asistență medicală și examinare medico-legală. Dintre beneficiare, mare parte sunt din raionul Ungheni. Cazurile asistate au inclus viol, acțiuni cu caracter sexual, violență sexuală online și cazuri de alte forme de violență. În  aproape jumătate dintre cazuri, femeile au beneficiat de asistență de criză în primele patru zile din momentul comiterii infracțiunii.

Susţinere ca femeia să poată cu succes să se integreze în comunitate

Serviciile de asistență specializată sunt prestate în baza acordurilor de colaborare cu autoritățile și instituțiile din cadrul celor șase raioane deservite: Spitalul raional Ungheni, Inspectoratele teritoriale de poliție, secțiile medico-legale, Procuratura Generală, structurile teritoriale de asistență socială, oficiile teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

Cristina Ghizdari, directoarea Serviciului integrat regional pentru victimele violenței sexuale din Ungheni: Prin asistența acordată și dedicația cu care lucrează specialiștii serviciului nostru încercăm să sprijinim femeia nu doar în momentul de criză, dar și într-un proces continuu de vindecare a traumei la care aceasta a fost supusă. Ca aceasta să poată cu succes să se integreze în comunitate.

Un serviciu ce ar putea fi instituţionalizat de stat

În primăvara acestui an, UN Women Moldova și Centrul Internațional „La Strada" au semnat un acord de colaborare pentru a asigura continuarea pilotării Serviciului regional integrat în cadrul noului proiect lansat de UN Women și finanțat de Uniunea Europeană - EVOLVE4GE: „Accelerarea egalității de gen asigurând abilitarea femeilor prin oportunități economice, combaterea violenței și guvernare sensibilă la gen".

În semn de apreciere pentru rezultatele obținute, Centrul Internațional „La Strada Moldova” a primit Premiul Promovarea Egalității de Gen în cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Societății Civile.

În baza rezultatelor pilotării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății vor decide asupra mecanismului de instituționalizare pentru implementarea acestui tip de serviciu la nivel național.

Mai multe sondaje arată că aproape 40% dintre femeile din Republica Moldova s-au confruntat cu violență fizică și/sau sexuală.

Cor. Lilia Grubîi

img24007141

img24007141

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!