ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Coridorul feroviar Nord-Centru va fi reabilitat în cadrul inițiativei Coridoarele Solidarității. BEI acordă un grant de 12 milioane de euro

09:00 | 12.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Coridorul feroviar Nord-Centru: Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari va fi reabilitat în cadrul inițiativei Coridoarele Solidarității. Pentru desfășurarea lucrărilor, Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi un grant de 12 milioane de euro, transmite MOLDPRES. 

Un proiect aprobat miercuri de Guvern, prevede reabilitarea tronsonului Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 446 km, din care 128 km de cale ferată sunt într-o stare nesatisfăcătoare, potrivit autorităților, și la moment generează riscuri pentru circulația feroviară și poate perturba, inclusiv, funcționarea lanțurilor logistice regionale. În același timp, restricțiile de viteză și de masă stabilite pe acest sector majorează semnificativ costul logisticii transportului.

Premierul Dorin Recean a declarat la ședința Guvernului că acest proiect este foarte important atât pentru mobilitate, cât și pentru creșterea capacității de export a produselor noastre.

„Cu suportul Uniunii Europene vom avea în total 120 de milioane de euro pentru reabilitarea a 128 de km din Coridorul feroviar Nord-Centru”, a explicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Coridorul feroviar asigură legătura cu mediul industrial situat la nordul și centrul Republicii Moldova, zonele libere economice din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău. De asemenea, pe acest coridor se efectuează exportul/importul/tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. Totodată, se face legătură cu coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, fiind utilizat și pentru logistica mărfurilor transbordate în porturile dunărene și cele pe Marea Neagră.

Responsabilii susțin că implementarea proiectului va aduce beneficii privind micșorarea duratei curselor feroviare, creșterea cotei de piață a transportului feroviar de mărfuri de mare tonaj, micșorarea sarcinii asupra infrastructurii rutiere, reducerea gradului de uzură a drumurilor și sporirea nivelului de siguranță în trafic rutier, precum și micșorarea emisiilor de CO2.

Inițiativa europeană Coridoarele Solidarității este menită să asiste Republica Moldova și Ucraina în procesele de reorientare a lanțurilor logistice de transport cauzate de războiul nejustificat al Federației Ruse în Ucraina. Anterior, pentru implementarea proiectului a fost ratificat, de Parlamentul Republicii Moldova, Acordul de împrumut de la BERD în mărime de 23 mil euro, Acordul de grant oferit prin intermediul Instrumentului de Vecinătate, Cooperare pentru Dezvoltare și Cooperarea Internațională în sumă de 19,56 mil euro, Contractul de finanțare de la BEI în mărime de 41,205 mil euro și Amendamentul la Acordul de împrumut de la BERD în valoare de 18,205 mil euro.

img24007164

img24007164

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!