ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

87% din terenurile aferente construcției LEA Vulcănești-Chișinău din patru raioane au fost deja compensate

12:42 | 12.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Procedura de compensare a proprietarilor terenurilor necesare pentru construcția liniei electrice aeriene /LEA/ de 400kV pe direcția Vulcănești-Chișinău s-a extins în jumătate din raioanele aferente lucrărilor de construcție, fiind vorba de 16 localități, din numărul total de 34. Astfel, pentru circa 87% din aceste terenuri au fost deja oferite compensații pentru exproprierea dreptului de proprietate sau a dreptului de folosință a terenului, transmite MOLDPRES.

Mai exact, în localitățile din Taraclia au fost oferite compensații pentru circa 96% din terenuri, în UTA Găgăuzia pentru 90%, în Cahul pentru 90%, iar în Leova pentru 62%, relevă datele Ministerului Energiei.

Procesul de compensare a terenurilor se desfășoară segmentat, pe fiecare raion în parte. Potrivit sursei citate, propunerile de expropriere în raioanele menționate au ajuns la peste 96% din persoanele afectate. Totodată, propuneri de expropriere au fost expediate și în șase localități din raionul Cimișlia, unde procesul de compensare este de asemenea în derulare.

Pentru construcția LEA, terenurile sunt expropriate permanent sau temporar. Cele expropriate permanent sunt destinate construcției pilonilor și vor fi transmise în proprietatea statului, iar cele temporar vor rămâne în proprietatea persoanei, după finalizarea lucrărilor de construcție.

Conform procedurii, persoanele primesc inițial o propunere de expropriere. Ulterior, se completează cererea și se atașează documentele confirmative. După procesarea cererii, despăgubirile pot fi recepționate de către agenții economici în conturile bancare specificate de către aceștia, iar persoanele fizice la oficiile poștale, în termen de maxim 60 de zile.

Conform prevederilor legislației naționale, lucrările de construcție a liniei electrice aeriene 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești–Chișinău se desfășoară concomitent cu procedura de expropriere.

Construcția LEA este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova, implementat de Ministerul Energiei al Republicii Moldova, prin intermediul UCIPE - Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică. Valoarea proiectului este de 61 mln de euro, dintre care circa 27 de mln de euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.

Lucrările de construcție la LEA Vulcănești-Chișinău au început în primăvara acestui an.

img24007178

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!