ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANTA este prima autoritate emitentă de acte permisive din R. Moldova, certificată internațional conform standardului anti-mită

12:45 | 12.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a devenit astăzi prima autoritate publică emitentă de acte permisive din Republica Moldova, care a obținut certificatul internațional anti-mită ISO 37001. În procesul de aliniere la cerințele acestui standard, ANTA a fost asistată pe parcursul ultimilor nouă luni de către Institutul de Standardizare din Moldova cu sprijinul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), transmite MOLDPRES.

Certificatul pentru corespunderea rigorilor standardului anti-mită ISO 37001 a fost emis de experți independenți acreditați internațional urmare unui audit riguros. Periodic, ANTA urmează să reconfirme respectarea prevederilor standardului pentru extinderea valabilității certificatului.

Vasile Chetrușca, directorul ANTA, a declarat că certificatul obținut este o dovadă a angajamentului agenției de combatere a corupției. „ANTA va continua să asigure transparență și să se conformeze standardului anti-mită ISO 37001 în activitatea sa”, a spus şeful Agenţiei.

Pe parcursul perioadei de implementare a standardului anti-mită ISO 37001, au fost instruiți circa 70 de inspectori și manageri din cadrul instituției și au fost elaborate mai multe regulamente și protocoale, care reglementează mecanismele de identificare, evaluare și reducere a riscurilor de corupție. 

Potrivit lui Corneliu Rusnac, manager superior de programe în cadrul USAID Moldova, sprijinul acordat Agenției în implementarea standardului ISO 37001 a permis dezvoltarea unui model de aliniere la standardul anti-mită, care acum poate fi preluat de orice autoritate publică. „Acest certificat aduce schimbări ce vizează procese și atitudini ale angajaților publici, dar și ale cetățenilor”, afirmă reprezentantul USAID.

Sistemul de management anti-mită se bazează pe o serie de măsuri și mijloace de control, cuprinde cerințe privind politica și procedurile anti-mită, angajamentul și responsabilitatea conducerii, instruirea și verificarea cunoștințelor personalului, evaluarea periodică a riscului de mită, măsurile de control anti-mită, raportare, monitorizare și investigare etc.

Cristina Ceban, secretar de stat la Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, susţine că prevenirea și reducerea riscurilor de corupție se încadrează în angajamentele Guvernului Republicii Moldova privind combaterea fenomenelor coruptibile. „Certificarea unei instituții emitente de acte permisive reprezintă un mesaj ferm pentru partenerii de dezvoltare, mediul privat și cetățeni că Moldova depune eforturi pentru gestionarea riscurilor de corupție”, a relevat Cristina Ceban.

La rândul său, Mircea Păscăluță, secretar de stat la Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), a confirmat că certificarea privind standardul anti-mită a ANTA contribuie la modernizarea domeniului transporturilor și la consolidarea capacităților din acest sector. Oficialul MIDR a încurajat toate autoritățile publice din domeniul transporturilor să preia exemplul ANTA.

Implementarea standardului ISO 37001 se încadrează în eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană. Implementarea acestui standard crește eficiența activității autorităților și întărește încrederea partenerilor. Alinierea la standardul anti-mită ISO 37001 are drept obiectiv dezvoltarea unor mecanisme de management care permit detectarea și combaterea eventualelor cazuri de corupție în cadrul structurilor de stat cu funcții de control, care vor contribui la reducerea riscului de corupție.

img24007179

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!