ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministra Sănătății la conferința CNAM: „Sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală a oferit un efect de umbrelă protectoare pentru marea majoritate a populației”

15:37 | 12.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. „Sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală a oferit un efect de umbrelă protectoare pentru marea majoritate a populației. Și dacă a început cu atragerea în sistem, în anul 2004, a circa 65% din populație, astăzi am ajuns la peste 82%”. Afirmațiile au fost făcute astăzi de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe organizate cu prilejul marcării a două decenii de la implementarea asigurării obligatorii de asistență medicală, comunică MOLDPRES.

Conferința organizată de Compania Națională de Asigurări în Medicină /CNAM/ a adunat la Chișinău oficiali guvernamentali, profesioniști din domeniul sănătății, prestatori de servicii medicale și farmaceutice, experți internaționali și reprezentanți ai societății civile.

Prezentă la eveniment, șefa statului Maia Sandu a subliniat că principalul obiectiv în sistemul de sănătate constă în asigurarea unor condiții de muncă și de tratament de cea mai înaltă calitate. „În ultimii ani s-au îmbunătățit multe lucruri – condițiile în spitale, echipamentul medical, diversitatea și accesibilitatea serviciilor și medicamentelor. Fiecare acțiune realizată în sistemul de sănătate a fost posibilă datorită oamenilor care și-au suflecat mânecile și au făcut tot ce ține de ei pentru a face mai bun sistemul medical, unul în care avem încredere. Vă îndemn să fiți întotdeauna chibzuiți și meticuloși atunci când vine vorba de utilizarea corectă a resurselor publice. Așa cum întreaga societate contribuie la bugetul gestionat de CNAM, trebuie să ne asigurăm că necesitățile fiecărui grup din societate sunt luate în calcul”, a accentuat șefa statului.

La rândul său, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a adus cuvinte de mulțumire tuturor celor care au pus bazele sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală, sistem care și-a demonstrat viabilitatea de-a lungul anilor. „Sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală a oferit un efect de umbrelă protectoare pentru marea majoritate a populației. Și dacă a început cu atragerea în sistem, în anul 2004, a cca 65% din populație, astăzi am ajuns la peste 82%. Sistemul a fost capabil să creeze un pachet destul de larg de servicii medicale, de la o investigație simplă până la cele mai complexe intervenții chirurgicale cardiologice pentru cetățenii care au necesitate, toate incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală”, a subliniat ministra Sănătății.

Directorul general al CNAM, Ion Dodon, a menționat că „într-o perioadă în care sistemele de sănătate se confruntă cu provocări fără precedent, este esențial să reflectăm asupra realizărilor obținute și să învățăm din experiențele acumulate pentru a acționa în direcția în care toți cetățenii să se bucure servicii de sănătate echitabile și de calitate”.

Prima zi a conferinței include sesiuni privind reforma finanțării domeniului de sănătate prin introducerea asigurării medicale obligatorii, politicile de finanțare a sectorului medical și integrare în Uniunea Europeană, bunele practici internaționale în implementarea asigurării obligatorii de asistență medicală, cu intervenții ale unor experți din Estonia, Lituania, România și Ucraina.

În cadrul conferinței sunt abordate și provocările întâmpinate în aplicarea asigurării obligatorii și soluții pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale și a protecției financiare în sănătate.

Conferința este organizată de CNAM în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății, Banca Mondială și Agenția de Cooperare și Dezvoltare a Elveției.

img24007192

img24007192

img24007192

img24007192

img24007192

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!