ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, la Chișinău. Ministrul Sergiu Prodan: „Simbolizează nu doar unitatea culturală, ci și aspirațiile europene ale Republicii Moldova”

16:49 | 12.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. De aproape un deceniu, teatrele românești se reunesc la Chișinău pentru a celebra arta și cultura românească. Cea de-a noua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești cu genericul „Conexiuni Europene”, simbolizeaza nu doar unitatea culturală, ci și aspirațiile europene ale Republicii Moldova, promovând cultura românească pe ambele maluri ale Prutului, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la conferința de presă prilejuită de deschiderea reuniunii, informează MOLDPRES.

Ministrul Sergiu Prodan a subliniat că această reuniune are menirea să promoveze cultura românească pe ambele maluri ale Prutului, menționând că „avem doi miniștri și o cultură, toți împreună slujind cultura românească”.

Reuniunea teatrelor românești aici la Chișinău este o tradiție deja și probabil nu există loc mai potrivit pentru o Reuniune a Teatrelor Naționale Românești decât Chișinăul și ne bucură mult acest lucru. În fiecare toamnă, arta teatrală românească se adună aici la Chișinău pentru a-și etala producțiile, pentru a comunica cu publicul spectator”, a menționat ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

Sunt 10 ani de când am pornit acest proiect frumos de suflet, dar e a nouă ediție că am avut un an de pandemie și sunt 11 ani de când cu susținerea lui Ion Caramitru am pornit să trecem Prutul prin teatru, prin artă, și e frumos. Mă bucur imens că de la an la an acest proiect a crescut din toate punctele de vedere. Anul acesta vom avea foarte mulți oaspeți din străinătate, ne-am îmbogățit, ediția reuniunii a crescut”, a declarat directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

Festivalul Teatrelor Naționale Românești se desfășoară sub Înaltul Patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, o recunoaștere a importanței sale în contextul politic și cultural actual. Consilierul prezidențial de la București, Sergiu Nistor, a remarcat că „acest înalt patronaj nu s-ar fi putut acorda dacă cursul politic și social al Republicii Moldova nu ar fi mers spre democratizare, europenizare”. „Tema din acest an, Conexiuni Europene, reflectă în mod firesc rolul pe care cultura, dramaturgia și teatrul românesc l-au avut de-a lungul timpului, acela de a exprima și susține aspirațiile europene ale tuturor românilor”, a menționat consilierul prezidențial Sergiu Nistor, care a dat citirii mesajului transmis de șeful statului român Klaus Iohannis. 

Dincolo de eforturile politice, economice, diplomatice, un rol esenţial îl are şi cultura care ne uneşte, iar Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti este un eveniment excepţional şi un exemplu elocvent al acestei forţe unificatoare”, se arată în mesajul președintelui român Klaus Iohannis.

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a reafirmat angajamentul ICR de a sprijini în continuare această reuniune, subliniind că „ICR va rămâne un partener statornic al acestui eveniment, care reunește toate producțiile importante ale teatrelor naționale românești într-un singur loc pentru publicul din Moldova”.

Senatorul român, Lucian Romașcanu, prezent la conferința de presă a venit cu un apel pentru sprijinul comunității teatrale din R. Moldova, subliniind importanța revitalizării Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău. „Teatrul Național Mihai Eminescu are nevoie de o clădire așa cum se cuvine pentru simbolurile pe care le reprezintă”, a declarat Romașcanu.

El a subliniat că refacerea teatrului poate fi realizată „împreună cu toți iubitorii de teatru din România. „Să strângem donații private și instituționale pentru refacerea acestui teatru. Nu cred că va fi un lucru complicat să convingem iubitorii de teatru și primăriile din România să aloce o parte din bugetul lor pentru acest teatru, astfel încât să strângem suma necesară și împreună cu ce poate Republica Moldova să avem un teatru cum ne dorim”, a declarat senatorul.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este organizată de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul Cultural Român. Ediția din acest an se desfășoară la Chișinău în perioada 10-22 septembrie 2024, sub genericul „CONEXIUNI EUROPENE”.

Festivalul Teatrelor Naționale Românești a fost inaugurată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat de Ion Caramitru și Petru Hadârcă, doi titani ai teatrului românesc.

Potrivit lui Petru Hadârcă, la ediția din anul viitor ar putea participa și alte teatre naționale din Grecia, Polonia, Ucraina, Marea Britanie.

img24007197

img24007197

img24007197

img24007197

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!