ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Perspective și provocări în combaterea infracțiunilor de mediu în contextul noilor modificări la Codul penal, discutate în cadrul unei mese rotunde

16:33 | 12.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Asociaţia obştească (AO) EcoContact în parteneriat cu Ministerul Mediului și Procuratura Generală au organizat astăzi o masă rotundă cu genericul „Perspective și provocări în combaterea infracțiunilor de mediu în contextul noilor modificări la Codul penal”, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact cu suportul financiar al Suediei. Acesta a avut drept scop lansarea discuțiilor pe platforma profesioniștilor din domeniul justiției și al mediului pentru a identifica măsuri eficiente în combaterea infracțiunilor ecologice la nivel național, în contextul modificărilor din cap. IX Codul penal, „Infracțiuni de mediu”, care au intrat în vigoare la data de 7 septembrie 2024.

Masa rotundă a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai instituțiilor de drept, ai instituțiilor de învățământ superior, ai organizațiilor internaționale și ai celor neguvernamentale.

Prezentă la eveniment, coordonatoarea regională pentru Europa de Est a Agenției suedeze pentru dezvoltare și cooperare internațională (Sida), Helena Sancho, a salutat dialogul dintre instituțiile de stat și societatea civilă, evidențiind progresul remarcabil al Republicii Moldova în reformele de guvernanță și justiție de mediu, care contribuie la apropierea de Uniunea Europeană.

„Combaterea infracțiunilor de mediu este esențială pentru viitorul durabil al Moldovei. Aceasta protejează resursele naturale, asigură sănătatea publică, promovează stabilitatea economică și îndeplinește obligațiile legale. Introducerea prevederilor privind mediul în Codul Penal contribuie la sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța protejării mediului și la educarea cetățenilor cu privire la consecințele juridice ale daunelor aduse mediului, precum și promovarea unei culturi de protejare a acestuia”, a menționat Helena Sancho

La rândul său, Mariana Cușnir, vicepreședinta Comisiei mediu, climă și tranziție verde, Parlamentul Republicii Moldova, a subliniat interesul și deschiderea conlucrării comisiei parlamentare cu toate instituțiile de resort, mediul academic și societatea civilă în procesul de îmbunătățire continuă a cadrului legal de mediu și a salutat inițiativele Ministerului Mediului privind consolidarea instituțiilor responsabile de  investigare, prelevare de probe și monitorizarea factorilor de mediu. „Este foarte importantă reforma instituțională pe care a lansat-o Ministerul Mediului, și anume reformarea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Nu poți ajunge în instanță de judecată cu sentință finală fără o pregătire bună, domeniul mediului fiind foarte complex. Este important să avem atribuții, competențe adiționale pentru inspectorii de mediu în investigarea și urmărirea penală”, a relevat parlamentara.

„Una dintre prioritățile de bază pe lângă combaterea corupției și fortificarea instituțiilor responsabile de acest flagel o reprezintă identificarea mecanismelor reale și clare pentru investigarea infracțiunilor de mediu, inclusiv dezvoltarea conceptului de creare a unei procuraturi specializate în combaterea infracțiunilor de mediu”, a subliniat procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu.  

De asemenea, Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, a vorbit nemijlocit despre modificările din Codul Penal intrate în vigoare. „Sper că odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Penal să se schimbe și statistica din instanțele de judecată privind rezolvarea cauzelor penale în ceea ce privește infracțiunile de mediu, iar percepția cetățenilor să fie alta în raport cu acțiunile ilegale care soldează cu poluarea sau daune aduse mediului”, a estimat Irina Punga.

În cadrul discuțiilor a fost abordat  şi impactul noilor modificări în ”cap. IX  Codul penal,  Infracțiuni de mediu”, provocările în investigarea infracțiunilor de mediu, precum și perspective în combaterea acestora. Astfel, a fost subliniat faptul că pentru a pune în aplicare legislația penală de mediu, sunt necesare alocări bugetare suficiente, personal bine pregătit și specializat, în special, înființarea unei platforme de unități și organisme multidisciplinare specializate. „Una dintre cele mai mari provocări o constituie lipsa specialiștilor în domeniul expertizei ecologice complexe, precum și a echipamentelor moderne pentru activitățile de investigare, prelevare de probe și monitorizarea factorilor de mediu. De asemenea, a fost menționat aportul considerabil al mediului academic și al societății civile, în special, prin instruirile specializate și formarea continuă”, rezumă EcoContact.

La 6 iunie 2024, Parlamentul Republicii Moldov a votat în lectură finală Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care se operează modificări la Codul penal, care au intrat în vigoare la 7 septembrie curent.

img24007199

img24007199

img24007199

img24007199

img24007199

img24007199

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!