ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia susține asigurarea cu apă de calitate a satului Andruşul de Jos, Cahul

19:14 | 12.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, împreună cu primarul satului Andrusul de Jos, raionul Cahul, Constantin Leonte, au semnat astăzi un contract de grant în valoare de circa 98 de mii de dolari, finanțat de Guvernul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”. Asistența va fi utilizată pentru instalarea în localitate a trei sisteme de tratare a apelor uzate, transmite MOLDPRES.  

Aceste sisteme sunt necesare pentru a oferi un mediu sigur și igienic pentru cei 209 elevi și membri ai personalului didactic din școlile primare și gimnaziale, contribuind astfel la concentrare asupra studiilor și educației lor. De asemenea, va asigura un mediu de viață sănătos pentru cei 2.335 de locuitori care folosesc apa din fântâni și va contribuie la reducerea contaminării solului în zonă. Guvernul Japoniei, prin proiectele Kusanone, sprijină instituțiile publice locale prin acordarea de subvenții de mică amploare.

Ambasadorul Yamada a salutat propunerea de proiect a satului Andrușul de Jos și a spus că proiectele Kusanone se bazează pe „credința noastră în importanța sănătății, demnității și vieții”. Referindu-se la negocierile de aderare la UE, ambasadorul a declarat că condițiile pentru sănătatea oamenilor vor fi îmbunătățite pe măsură ce Republica Moldova avansează spre aderarea la Uniunea Europeană și a promis că guvernul japonez va continua să coopereze cu Republica Moldova.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7.3 milioane de dolari pentru 90 de proiecte (exceptând proiectul nou) în domeniile sănătății, educației și utilităților publice. 

img24007202

img24007202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!