ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Rectorul ASEM, Alexandru Stratan, scriitoarea Claudia Partole și publicistul Nicolae Negru îndeamnă cetățenii să se prezinte masiv la referendum. „Venind la vot, ne asumăm viitorul țării noastre și ne exprimăm voința cu privire la un proiect național de o importanță majoră – aderarea la Uniunea Europeană”

07:13 | 13.09.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/.

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un spațiu de dezvoltare, prosperitate și pace. Aderarea la UE înseamnă și accesul la programe educaționale de prestigiu, care le permite tinerilor  să studieze, și să facă schimb de cunoștințe în statele membre. Prezența la referendum va fi o reconfirmare a valorilor europene. Cetățenii vor argumenta o dată în plus că moldovenii sunt europeni și că au tradiții apropiate, scopuri comune. Un rezultat negativ, sau venirea forțelor pro-ruse la guvernare va avea un impact negativ - ar putea fi reintrodus regimul de vize, iar Republica Moldova să fie atrasă în război împotriva Ucrainei.

Opiniile au fost exprimate de către rectorul Academiei de Studii Economice (ASEM), Alexandru Stratan, scriitoarea Claudia Partole și publicistul Nicolae Negru în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024”, desfășurată de Agenția Informațională MOLDPRES.

Alexandru Stratan, rector ASEM: „Venind la vot, ne asumăm viitorul țării noastre și ne exprimăm voința cu privire la un proiect național de o importanță majoră – aderarea la Uniunea Europeană”

„Aderarea la Uniunea Europeană reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai sigure și eficiente căi de dezvoltare pentru Republica Moldova. UE oferă un cadru de stabilitate politică și economică, care este esențial pentru creșterea și modernizarea economiei noastre. Accesul la piața unică europeană (peste 400 milioane consumatori) deschide oportunități comerciale enorme pentru companiile moldovenești, creând posibilitatea de a exporta bunuri și servicii. De asemenea, atragerea de investiții străine directe va fi facilitată, ceea ce va stimula inovația, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii. Pe lângă beneficiile economice, aderarea la UE va impulsiona reformele în domenii esențiale, cum ar fi justiția, educația, sănătatea și administrația publică. Aceste reforme vor aduce mai multă transparență și eficiență, îmbunătățind în mod direct calitatea vieții cetățenilor. Totodată, Republica Moldova va beneficia de fonduri europene considerabile destinate dezvoltării regionale și modernizării infrastructurii, ceea ce va contribui la creșterea nivelului de trai în toate regiunile țării.

Pentru educație și cercetare, UE reprezintă o oportunitate imensă de a eficientiza colaborarea dintre instituțiile de învățământ superior din țara noastră și partenerii europeni prin transferul de cunoștințe și inovare, accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și alinierea la standardele educaționale europene, ceea ce va permite recunoașterea internațională a diplomelor moldovenești.

Pentru mine, Uniunea Europeană este simbolul unor valori fundamentale – democrația, libertatea, solidaritatea și respectul pentru drepturile omului. În calitate de rector al ASEM, apreciez în mod deosebit angajamentul UE pentru educație și cercetare, care sunt esențiale pentru dezvoltarea intelectuală și economică a unei națiuni. Aderarea la UE înseamnă și accesul la programe educaționale de prestigiu, cum ar fi Erasmus+, Orizont Europa etc., care le permite tinerilor noștri să studieze, și să facă schimb de cunoștințe în statele membre. Aceasta oferă o șansă reală de a forma o nouă generație de lideri pregătiți să contribuie la modernizarea și prosperitatea Republicii Moldova.

Să susținem acest proces și să contribuim la integrarea plenară a Republicii Moldova în marea familie europeană! Consider că este o responsabilitate civică esențială pentru fiecare cetățean. Venind la vot, ne asumăm viitorul țării noastre și ne exprimăm voința cu privire la un proiect național de o importanță majoră – aderarea la Uniunea Europeană”.

Claudia Partole, scriitoare: „E precum am argumenta încă și încă o dată – Lumii, dar și nouă înșine că suntem europeni și că, avem tradiții apropiate, scopuri comune”

„A te prezenta la referendum e datoria ta de om, de părinte, de cetățean, iar a conștientiza importanța acestui eveniment e un semn că-ți pasă de tot ce se întâmplă în spațiul în care trăiești, în Lume și, desigur, în propria familie. Decizia pe care o vom lua acum – împreună!, ne hotărăște, substanțial, destinul – nu doar personal, nu doar la prezent. Noi ne vom decide Viitorul! A rămâne distant, impasibil e precum nu ți-ar păsa de viața ta, a copiilor, a nepoților – de ziua de Mâine!

Calea cea mai bună ar fi reintregirea Neamului Românesc… Or, aderarea la UE spre aceasta ne îndreaptă, sper. În UE nu vom fi singuri! Până și timpurile tulburi ne dictează această opțiune, aderarea la UE fiind soluția cea mai plauzibilă și firească. Pentru NOI!

E precum am argumenta încă și încă o dată – Lumii, dar și nouă înșine că suntem europeni și că, avem tradiții apropiate, scopuri comune. Aparținem bătrânului continent - Europa! UE înseamnă siguranță, pace, libertate. Doar că e important să venim în UE cu plinul – cu ce avem de calitate și mai frumos. Aceasta, desigur, presupune o integrare prin muncă în toate domeniile…”

Nicolae Negru, publicist: „Alegătorii trebuie să judece rațional, nu emotiv, ei trebuie să gândească ce reprezintă Putin și ce reprezintă liderii europeni. Restabilirea imperiului rus e un plan șovin care nu a adus niciun bine oamenilor”

„Oamenii sunt cei care dețin puterea supremă, așa spune Constituția noastră, a Republicii Moldova, puterea este a lor, ei conduc prin reprezentanții pe care îi trimit în Parlament. Totul depinde de ceea ce vor alege ei - dacă vor alege să nu vină la referendum, așa cum îi îndeamnă unele forțe politice pro-rusești, înseamnă că vor alege trecutul, înseamnă că vor alege război și nu pace, înseamnă că se vor lăsa dominați de reflexele care li s-au format pe parcursul a zeci de ani de propagandă, înseamnă că se mai află în husa fobiilor care li s-au creat pe parcursul acestor ani, fobia de România, fobia de Europa, alte fobii.

Cetățenii trebuie să înțeleagă că de decizia lor va depinde viitorul în sensul direct al cuvântului, va depinde dacă vom putea sau nu vom putea călători în continuare în Europa. Un rezultat negativ, sau venirea forțelor pro-ruse la guvernare, a forțelor care vor transforma Republica Moldova într-un Belarus, va avea un impact negativ asupra atitudinii față de Republica Moldova din partea liderilor europeni și s-ar putea ajunge la reintroducerea regimului de vize, de exemplu, în relația cu Uniunea Europeană.  Am putea fi atrași de partea Rusiei într-un război împotriva Ucrainei. Republica Moldova poate fi transformată într-un cap de pod împotriva Ucrainei în cazul în care vin forțe politice ostile cursului proeuropean. Acest lucru nu va fi în beneficiul cetățenilor care așteaptă bunăstare, pace, viitor mai bun pentru copiii lor, ei vor fi înșelați în așteptările lor. Așa că ei trebuie să se gândească ce aleg.

Până la urmă, de alegerea lor depinde ce forțe politice vin la putere. Alegătorii trebuie să judece rațional, nu emotiv, gândindu-se la ceea ce le place lor sau ce simpatizează. Ei trebuie să gândească rațional ce reprezintă Putin și ce reprezintă liderii europeni. Liderii europeni reprezintă o altă lume, o lume  a viitorului. Uniunea Europeană este acum în proces de construcție, este un proiect ne treminat. Iar restabilirea imperiului rus este un proiect din secolele trecute care nu a adus niciun bine oamenilor și nici nu poate să aducă pentru că are scopul de a domina - e afirmarea unei superiorități imaginare a Rusiei, e un plan șovin și eu cred că alegătorilor noștri le va ajunge minte să nu se lase prinși în plasa aceasta”.   

img24007209

img24007209

img24007209

img24007209

img24007209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!