ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oamenii legii au destructurat activitatea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală

10:58 | 13.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI /SPIA/, de comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au destructurat activitatea unui grup criminal organizat, specializat în migrația ilegală. Activitatea grupului era favorizată și de angajați ai Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) al MAI, comunică MOLDPRES.

Potrivit SPIA, grupul criminal era format din persoane fizice și juridice rezidente. Acestea au creat o serie de entități economice specializate în acordarea serviciilor de consultanță migrațională.

Conform investigațiilor desfășurate din luna iunie 2024, s-a constatat că activitatea infracțională era favorizată de anumiți angajați ai Inspectoratului General pentru Migrație, care aveau rolul de avizare a cererilor depuse de către străini pentru redobândirea cetățeniei, precum și de acordare și prelungire a dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.

Membrii grupului atrăgeau cetățeni din Federația Rusă, care încercau să se eschiveze de la îndeplinirea serviciului militar sau sancțiuni. Astfel, aceștia se adresau membrilor grupului, care le ofereau, contra unor sume de bani cuprinse între 3 000 - 10 000 dolari SUA, soluții pentru obținerea permiselor de ședere în baza unor contracte fictive de muncă sau chiar redobândirea cetățeniei Republicii Moldova.

Astfel, oamenii legii au descins ieri la sediile a trei entități economice, precum și la sediul IGM. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace financiare de peste 90 000 dolari SUA și peste 12 000 de euro, precum și documente contabile și juridice, contracte, dosare cu privire la regimul de ședere, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru investigație.

img24007218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!