ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE anunță noi valori minime pentru carburanți. Prețul benzinei scade până la nivelul anului 2022

12:04 | 13.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Piața carburanților este marcată de cele mai mari scăderi ale prețurilor din ultimii ani. Ieftinirile se mențin pentru a zecea săptămână consecutiv. În total, în perioada respectivă benzina COR 95 s-a ieftinit cu 2 lei și 94 de bani per litru sau 11,6%, iar motorina standard cu 2 lei și 67 de bani per litru sau cu 12,2%, informează MOLDPRES. 

Astfel, benzina a ajuns să fie comercializată la prețuri similare cu cele înregistrate ultima dată încă în anul 2022, iar motorina se vinde la prețurile lunii iunie a anului trecut.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ a explicat astăzi că valul de ieftiniri a fost generat atât de micșorarea cotațiilor la bursele internaționale, cât și de aprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

„Totodată, în cadrul ultimelor sesiuni bursiere se atestă tot mai multe semnale de temperare a ritmului de scăderi, cu tendințe evidente de recuperare în creștere atât a cotațiilor Platts, cât și a cotațiilor Brent”, a precizat ANRE.

În aceste condiții, pentru următoarele trei zile, ANRE a anunțat un preț maxim pentru benzina COR 95 de 22 de lei și 35 de bani per litru, în scădere cu opt bani. Totodată, motorina va fi comercializată cu cel mult 19 de lei și 30 de bani per litru, prețul fiind mai mic cu șapte bani.

img24007221

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!