Rectorii universităților din R. Moldova și România au discutat despre inițierea unor noi programe de studii cu diplomă dublă
10:34 | 14.09.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. O ședință comună a Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și a Consiliului Național al Rectorilor din România a avut loc ieri, la Chișinău. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), în contextul evenimentelor dedicate celebrării celei de-a 60-a aniversări a instituției. Ședința a reunit reprezentanți ai mediului academic și educațional din cele două țări, transmite MOLDPRES.
Rectorii universităților din cele două state și-au reconfirmat angajamentul de a dezvolta parteneriatul strategic în domeniul educației și cercetării. Subiectele abordate au vizat aspecte privind inițierea de noi programe de studii cu diplomă dublă, desfășurarea de proiecte comune de cercetare științifică și participarea la programe internaționale care să susțină dezvoltarea învățământului superior.
Un subiect aparte al discuțiilor a fost şi internaționalizarea educației universitare și adaptarea la cerințele actuale ale pieței muncii.
Întrunirea rectorilor se înscrie în contextul celei de-a 60-a aniversări de la fondare a Universității Tehnice a Moldovei şi evenimentele desfăşurate de instituție, menite să pună în valoare rezultatele remarcabile ale UTM atât pe plan național, cât și internațional, precum și să contribuie la dezvoltarea în continuare a învățământului superior tehnic-ingineresc și agricol din Republica Moldova.
„Această aniversare reprezintă un bun moment de reflecție asupra impactului semnificativ pe care UTM l-a avut - și îl va avea - în dezvoltarea și modernizarea țării noastre, mai ales acum când facem eforturi să construim o economie digitală, verde și competitivă, pregătită să devină parte a Pieței Unice a Uniunii Europene. Iar această economie a viitorului trebuie să țină pasul cu șansele - și riscurile - ce țin de apariția și evoluția noilor tehnologii, o economie în care inteligența artificială nu mai ține de domeniul științifico-fantastic, în care tehnologia informației și competențele aferente sunt la fel de importante precum cititul, scrisul și socotitul. Sunt sigură că actualii și viitori studenți vor continua povestea de succes a acestei instituții, care a dat țării noastre peste 178 de mii de absolvenți, care au contribuit la progresul Republicii Moldova”, a declarat cu acest prilej președinta Maia Sandu.