ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova și România lansează un program comun de granturi pentru cercetare științifică

10:34 | 15.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova și România lansează un program comun de granturi pentru cercetare științifică. Evenimentul a avut loc în cadrul forumului internațional, care a reunit peste 180 cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, transmite MOLDPRES.

Prin sprijinirea proiectelor științifice comune, programul va contribui la atingerea obiectivelor europene de inovare și progres, cu accent pe domenii esențiale precum sănătatea, mediul, digitalizarea și energia sustenabilă.

Unul din scopurile evenimentului a constat în integrarea în Spațiul European de Cercetare (ERA), prin colaborarea științifică între cercetătorii din România și Republica Moldova și omologii lor din alte state membre ale UE. În cadrul conferinței, participanții au aflat cum pot accesa fonduri europene pentru proiecte de cercetare comune.

De asemenea, este vorba de consolidarea parteneriatelor internaționale, care să contribuie la crearea unor consorții puternice de cercetare în domenii strategice, precum și de acces la excelența științifică europeană. Programul de granturi vizează susținerea proiectelor inovatoare care să fie competitive la nivel european, sprijinind participarea cercetătorilor din România și Republica Moldova în inițiative de top din Spațiul European de Cercetare.

Proiectul va fi cofinanțat de Guvernele celor două state, de granturi urmând să beneficieze proiecte din mai multe domenii: digitalizare, industrie și spațiu; climă, energie și mobilitate; hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu; sănătate; cultură, creativitate și societate incluzivă; securitate civilă pentru societate. Durata maximă a unui proiect este de 24 de luni.

„Acest proiect este unul emblematic pentru domeniul cercetării. La Ministerul Educației și Cercetării, investim timp și resurse, astfel încât acest sector să crească și să se dezvolte, elaborăm politici care să încurajeze cât mai mulți tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării și inovării. Am modernizat Codul Științei în conformitate cu standardele europene, am consolidat centrele de cercetare, aducându-le mai aproape de studenți, am concentrat resursele de cercetare în universități. De curând a fost aprobat un ambițios plan național care conectează businessul cu cercetarea și inovarea - Programul național de specializare inteligentă pentru anii 2024-2027 „SMART Moldova”, a rezumat ministrul Educaţiei, Dan Perciun.

 

 

img24007285

img24007285

img24007285

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!