ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un caz de rabie la bovine a fost depistat în raionul Anenii Noi

10:52 | 16.09.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat astăzi că, în perioada 5-11 septembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de rabie la bovină, în localitatea Puhăceni, raionul Anenii Noi, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cadavrul bovinei afectate a fost distrus prin incinerare, iar resturile rezultate - înhumate.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor întreprinde toate activitățile de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Hotărârea Guvernului privind măsurile de prevenire și control al rabiei la animale. 

Rabia (Turbarea) este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obişnuit la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat (animalele elimină virusul cu 10 – 14 zile înainte de debutul clinic al bolii). Transmiterea bolii se mai face prin zgârietură, pe cale respiratorie de la lilieci (în cazul explorării unor peșteri), transplacentar, accidental, în laboratoare.

img24007301

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!