ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Produsul intern brut a crescut cu 2,2 la sută în primul semestru al anului curent

12:29 | 16.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Produsul intern brut /PIB/ a crescut, în termeni reali, cu 2,2 la sută în primul semestru al anului curent comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023. Acesta a constituit 142,2 miliarde de lei, prețuri curente de piață, transmite MOLDPRES.

Totodată, în trimestrul II 2024, produsul intern brut s-a majorat, în termeni reali, cu 2,4% față de trimestrul II 2023.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), la creșterea PIB în semestrul I al anului curent au contribuit în special următoarele activități: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; industria prelucrătoare; informații și comunicații; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; activități financiare și asigurări; construcțiile.

Influență negativă asupra evoluției PIB au avut următoarele activități: transport și depozitare și tranzacții imobiliare. 

Datele BNS mai relevă că impozitele nete pe produs, cu o pondere de 14,6% la formarea PIB, au influențat la descreșterea PIB cu 0,3%, volumul lor micșorându-se cu 1,8%.

img24007309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!