ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliile rectorilor din Republica Moldova și România susțin parcursul european al țării noastre

17:07 | 16.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Rectorii a peste 70 de universități din România și ai celor 18 universități din Republica Moldova s-au întrunit la Chișinău la reuniunea Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și a Consiliului Național al Rectorilor (CNR) din România. Evenimentul a oferit un cadru favorabil pentru consolidarea relațiilor interinstituționale între universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană și reformării învățământului superior, transmite MOLDPRES.

„Colaborarea strânsă la nivel universitar va crea un mediu favorabil schimbului de experiențe și bune practici, contribuind astfel la adaptarea și îmbunătățirea sistemului de învățământ superior și de cercetare din Republica Moldova la standardele europene, creând, în același timp, oportunități pentru dezvoltarea universităților românești”, a declarat în deschiderea conferinței comune prof. Emil Ceban, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Consiliul Rectorilor din Republica Moldova va avea statutul de invitat permanent la toate întrunirile Consiliului Național al Rectorilor (CNR) din România, ceea ce va contribui la consolidarea relațiilor pentru aderarea țării noastre la UE, remarcând că „integrarea universităților din Moldova în mediul academic european este un lucru foarte important”, a afirmat președintele CNR din România, prof. Sorin Mihai Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului României și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a afirmat că experiența universităților din România este importantă pentru instituțiile de învățământ superior din țara noastră, fie că e vorba de atragerea studenților străini, fie de internaționalizare și bune practici. „Doar de noi, de fondurile ce urmează să le atragem pentru implementarea proiectelor și programelor europene, depinde rata noastră de succes”, a declarat Dan Perciun.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. „Am făcut din susținerea educației una dintre priorități și am colaborat cu aproape toate universitățile din Republica Moldova. Sunt zeci de proiecte de finanțare în infrastructură și cercetare, și de care beneficiază sute de studenți și cadre universitare. Astăzi, când pentru Republica Moldova integrarea europeană nu este doar un vis, ci un proces cât se poate de vizibil și palpabil, cred că aceste colaborări în domeniul academic sunt foarte importante, și prezența rectorilor din România reprezintă susținerea mediului academic pentru acest demers foarte important – integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a afirmat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

La eveniment a fost prezent și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan, care a anunțat lansarea Programului bilateral România-Republica Moldova, în valoare de circa 90 de milioane de lei moldovenești, prin care cercetători din cele două țări vor colabora pentru a veni cu concepte și idei extrem de importante ce țin de viitorul cercetării. Totodată, ministrul român a enunțat faptul că va fi creat un grup de lucru pentru a consilia rectorii universităților din Republica Moldova cu privire la modul în care vor putea accesa programe de finanțare europene.

Rectorii universităților din România și Republica Moldova și-au reconfirmat angajamentul de a dezvolta parteneriatul strategic și de a spori colaborarea bilaterală, prin dialog deschis și schimb de idei privind internaționalizarea educației universitare și racordarea acesteia la cerințele pieței muncii. Printre subiectele abordate s-au numărat inițierea de noi programe de învățământ dual, implementarea proiectelor de cercetare științifică comune, participarea la programe internaționale comune.

Ședința a culminat cu adoptarea și semnarea unei rezoluții comune, prin care consiliile rectorilor ale cele două state și-au exprimat susținerea parcursului european al Republicii Moldova, prin conlucrare activă pentru a oferi soluții în sprijinul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. 

În acest context, Consiliul Național al Rectorilor din România va întreprinde toate demersurile pentru obținerea de către Consiliul Rectorilor din Republica Moldova a statutului de membru cu drepturi depline în Asociația Universităților Europene (European University Association, EUA), precum și în alte structuri asociative europene.

img24007341

img24007341

img24007341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!