ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Platforma de Parteneriat pentru Moldova // Sosesc delegațiile la Palatul Republicii

08:33 | 17.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Cea mai mare parte a membrilor celor 65 de delegații care urmează să participe la cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova au ajuns deja la Palatul Republicii unde are loc evenimentul. Accesul în unele locuri din centrul capitalei este restricționat de oamenii legii, comunică MOLDPRES.

Astăzi, țara noastră găzduiește cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Evenimentul se desfășoară sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean și va reuni miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.

Despre prioritățile de dezvoltare a țării pe termen mediu și lung și proiectele planificate pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor, la eveniment, vor vorbi președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

De asemenea, pe parcursul zilei, discuțiile se vor axa pe rezultatele și necesitățile identificate în cadrul celor 4 grupuri de lucru: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.

Totodată, la Conferința Ministerială vor fi semnate nouă acorduri de finanțare cu partenerii internaționali, implementarea cărora va accelera modernizarea țării și adaptarea la schimbările climatice.

La final, miniștrii de externe ai Republicii Moldova, României, Germaniei și Franței vor susține o conferință de presă.

Lansată în 2022, la inițiativa Franței, Germaniei și României, Platforma de Suport pentru Moldova s-a dovedit a fi un instrument util pentru coordonarea eforturilor și resurselor din partea diverselor părți implicate în abordarea provocărilor interne și externe semnificative cu care s-a confruntat Republica Moldova. Primele trei ediții ale Platformei de Suport pentru Moldova au avut loc la Berlin (5 aprilie 2022), București (15 iulie 2022) și Paris (21 noiembrie 2022), după care Moldova a preluat conducerea și a organizat a patra ediție la Chișinău (17 octombrie 2023).

Anul trecut după întrunirea platformei țara noastră a beneficiat de un suport financiar de 148,7 milioane de euro, care a inclus 38,7 milioane de euro granturi și 110 de milioane de euro - credite în condiții avantajoase și pentru dezvoltarea sectoarelor strategice.

img24007349

img24007349

img24007349

img24007349

img24007349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!