ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PE: Ursula von der Leyen a prezentat componenţa CE, din care fac parte 11 femei

12:43 | 17.09.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi în Parlamentul European componenţa viitorului colegiu al comisarilor, din care vor face parte 11 femei, adică un procent de 40%, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres și AFP.

Von der Leyen, care dorea o paritate de gen în viitoarea Comisie, a explicat că propunerile iniţiale ale statelor membre dădeau un procent de 22% de femei. „Era complet inacceptabil”, a subliniat ea, recunoscând însă că „mai este încă multă muncă de realizat”.

În noua Comisie, propunerea Spaniei, Teresa Ribera, va deţine portofoliul concurenţei, iar estona Kaja Kallas va răspunde de politica externă a Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Italianul Raffaele Fitto, ministru de externe în guvernul Giorgiei Meloni, a fost numit vicepreşedinte al CE pentru coeziune şi reforme, în ciuda opoziţiei forţelor de stânga şi centriste din PE, unde audierea sa se anunţă furtunoasă.

Lituanianul Andrius Kubilius va fi primul comisar UE pentru apărare, un post nou în care va fi responsabil de construirea unei capacităţi europene de producţie militară, francezul Stephane Sejourne va răspunde de strategia industrială, iar slovacul Maros Sefcovic va superviza politicile comerciale.

Sejourne, desemnat în ultimul moment în defavoarea fostului comisar Thierry Breton, va fi 'vicepreşedinte executiv pentru prosperitatea şi strategia industrială', responsabil de redresarea industriei europene, o mare prioritate a următorilor ani. El va fi responsabil de asemenea de IMM-uri şi piaţa unică.

img24007370

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!