ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova este o istorie de succes, susțin miniștrii de externe ai României și Germaniei

14:59 | 17.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova este azi un stat mai puternic, mai rezilient, grație consolidării societății noastre, dar și a efortului generos de sprijin din partea prietenilor și partenerilor noștri, lucru pentru care le mulțumim din suflet. Declarația a fost făcută de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în încheierea celei de-a V-a ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, desfășurată astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Conferința de presă a fost susținută în comun cu ministra Afacerilor Externe de la București, Luminița Odobescu, și șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

Vicepremierul Mihai Popșoi a mulțumit statelor partenere pentru sprijinul acordat. „Mă bucur să-i am astăzi alături de mine pe prietenii Republicii Moldova. Acest eveniment frumos simbolizează proverbul nostru vechi: prietenul la nevoie se cunoaște. Astăzi, în Republica Moldova, la cea de-a cincea ediție a Parteneriatului pentru Republica Moldova au venit delegații într-un număr foarte mare, care sprijină țara noastră. Le mulțumesc în mod special copreședinților platformei de parteneriat pentru Republica Moldova - Germaniei României, Franței, dar și prietenilor care au venit în Republica Moldova în acest moment complicat pentru țara noastră, pentru a oferi un sprijin consistent pentru țara noastră”, a spus Mihai Popșoi.

Oficialul a vorbit despre proiectele realizate în localitățile țării cu sprijinul statelor partenere. Acesta a remarcat că măsurile realizate ulterior își propun consolidarea democrației și a economiei naționale.

„Putem împreună cu prietenii noștri să gândim și să consolidăm democrația, statul de drept și economia țării noastre. De aceea, vreau să le mulțumesc încă o dată pentru sprijinul generos pentru țara noastră și pentru cetățenii Republicii Moldova. Acest sprijin se vede în toate satele și orașele țării noastre prin proiecte de infrastructură și de eficiență energetică, proiecte care consolidează reziliența instituțiilor noastre, în contextul amenințărilor hibride. Republica Moldova este azi un stat mai puternic și mai rezilient”, a afirmat Mihai Popșoi.

Ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, a apreciat nivelul înalt de organizare a acestui eveniment diplomatic. Ea a apreciat primirea călduroasă de care a avut parte în Republica Moldova.  

„Platforma de sprijin a fost creată cu obiectivul de a sprijini atât financiar, cât și sectorial Republica Moldova grav afectată de consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina. Am reușit în acest format, prin cele patru conferințe ministeriale și prin activitatea grupurilor de lucru, să mobilizăm resurse importante pentru susținerea Republicii Moldova. Astfel, printr-un efort propriu consistent și cu sprijinul partenerilor internaționali, autoritățile proeuropene de la Chișinău au reușit să implementeze accelerat o gamă largă de reforme. Este un efort care a generat rezultate excepționale, raportat la resursele pe care le are Republica Moldova și la dificultatea situației în care aceasta se află încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Republica Moldova este astăzi într-o poziție mai bună față de momentul înființării platformei de sprijin. Succesul înregistrat de autoritățile proeuropene din Republica Moldova a fost recunoscut prin deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a remarcat Luminița Odobescu.

Oficialul român a subliniat că platforma reprezintă un instrument de cooperare pe termen mediu și lung, capabil să răspundă adecvat nevoilor curente și viitoare de sprijin identificate de autoritățile de la Chișinău. Aceasta a asigurat că Bucureștiul va fi în continuare alături de Republica Moldova și cetățenii săi.

„În principal, Platforma de parteneriat pentru Republica Moldova își propune să ofere sprijin pentru procesul de integrare europeană a țării, pentru dezvoltarea acestuia în mod sustenabil și mai ales pentru consolidarea rezilienței sale, inclusiv prin mobilizarea în continuare de asistență tehnică. Am decis împreună schimbarea formatului în ceea ce privește grupurile de lucru care să ofere un sprijin tehnic mai țintit pentru avansarea rapidă a procesului de reformă și negociere privind aderarea la Uniunea Europeană. România va continua să fie alături de Republica Moldova în plan bilateral și în plan european în ceea ce privește negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și în ceea ce privește aspectele concrete legate de dezvoltarea economică, consolidarea infrastructurii și, mai ales, securitatea energetică. Rămânem profund dedicați angajamentului, asumat la toate nivelurile la București, de a sprijini Republica Moldova și cetățenii săi”, a menționat Luminița Odobescu.

La rândul său, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a remarcat că Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova este o istorie de succes. Oficialul a apreciat acțiunile Guvernului de la Chișinău în depășirea situațiilor de criză cu care s-a confruntat țara. 

„De la reacțiile de crize, trecem la strategie. Moldova este bine pregătită, dar mai există încă multe de făcut. De aceea, astăzi împreună trebuie să mergem spre Uniunea Europeană. Această platformă arată că suntem mai puternici. Este o dovadă că putem să împiedicăm crizele prin diplomație înțeleaptă și anume să le combatem înainte ca ele să fie foarte răspândite. Noi nu vom ceda, vom sta mereu de partea Moldovei și a Ucrainei”, a precizat Annalena Baerbock.

La Chișinău s-a desfășurat astăzi cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La eveniment au participat 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai țărilor partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.

În cadrul reuniunii, au fost semnate nouă acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor. Acordurile însumează 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău pe 17 octombrie 2023.

Anul trecut după întrunirea platformei țara noastră a beneficiat de un suport financiar de 148,7 milioane de euro, care a inclus 38,7 milioane de euro granturi și 110 de milioane de euro - credite în condiții avantajoase și pentru dezvoltarea sectoarelor strategice.

img24007380

img24007380

img24007380

img24007380

img24007380

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!