ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: „Mulțumim, prieteni ai Moldovei!”

10:06 | 18.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Șefa statului Maia Sandu a mulțumit participanților Conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, care a avut loc ieri la Chișinău, și a anunțat că în urma evenimentului partenerii de dezvoltare și-au asumat angajamente financiare pentru mai multe proiecte, printre care modernizarea unor școli, construcția unei stații de gestionare a deșeurilor, crearea a 10 mii de locuri de muncă în domeniul silvic, comunică MOLDPRES.

Astfel, participații la eveniment și-au asumat angajamente financiare pentru următoarele obiective: modernizarea a cinci scoli model; reabilitarea a 128 km de cale ferată Vălcinet - Ungheni - Chisinău - Căinari; împădurirea a peste 63.000 ha în următorii patru ani; crearea a 10 mii locuri de muncă în domeniul silvic; construcția unei stații de gestionare a deșeurilor la Cahul și a staților de transfer a deșeurilor în Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănesti si Ceadîr-Lunga; eficientizarea energetică a gospodăriilor vulnerabile pentru facturi mai mici; înlocuirea electrocasnicelor vechi cu altele noi; instalarea de panouri solare și turbine eoliene și alte proiecte de energie regenerabilă; stimularea creșterii economice prin sprijinirea întreprinderilor moldovenești; creșterea participării femeilor pe piața muncii și în procesele decizionale.

La Chișinău ieri s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La eveniment au participat 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai țărilor partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.

În cadrul reuniunii au fost semnate nouă acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor. Acordurile însumează 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău pe 17 octombrie 2023.

img24007394

img24007394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!