ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a dispus inventarierea tuturor lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție în urma ploilor puternice

10:41 | 18.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Premierul Dorin Recean a solicitat inventarierea tuturor lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară, în contextul precipitațiilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute, care au provocat inundații și pagube în mai multe localități ale țării, transmite MOLDPRES. 

„Sâmbătă și duminică am avut zile foarte dificile, a plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara. Au fost afectate cel mai mult Cantemirul și Leova”, a declarat Dorin Recean la începutul ședinței de astăzi a Guvernului. Premierul a mulțumit tuturor persoanelor care au fost implicate în lichidarea consecințelor intemperiei. „Mulțumesc tuturor polițiștilor, salvatorilor, drumarilor, carabinierilor, medicilor de la urgență, celor care au lucrat în energetică și armatei care s-au mobilizat rapid și au ajutat cetățenii”, a spus Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri a dispus inventarierea lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție, pentru că, potrivit premierului, „foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu”. „Domnul ministru al Mediului, vă rog, împreună cu ceilalți colegi, să facem o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare, cum acestea sunt utilizate, să vedem structura digurilor de protecție și în general trebuie să revizuim pentru că foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu”, a precizat Dorin Recean.

„Împreună cu cei de la Inspectoratul General pentru Situații Excepționale și cu administrația publică locală trebuie să revizuim absolut fiecare caz. Pentru că o bună parte din aceste lacuri de acumulare sunt exploatate neconform și de asta avem și unele incidente cu inundații”, a conchis premierul.

Ploile puternice de la sfârșitul săptămânii trecute au provocat inundații și pagube în mai multe localități, în special din centrul și sudul țării.

img24007398

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!