ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a avut o întrevedere cu experți APCE

16:10 | 18.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut astăzi o întrevedere cu membrii unei misiuni preelectorale din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) aflați în vizită la Chișinău, comunică MOLDPRES.

Speakerul a menționat că prezența experților APCE este importantă în contextul celor două scrutine din 20 octombrie - alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Cu toții ne dorim o campanie corectă, transparentă, în care concurenții electorali își prezintă programele electorale, dar nu răspândesc falsuri. De aceea, este important să avem cât mai multe misiuni de monitorizare pentru a proteja votul cetățenilor. În această campanie, după ce a fost introdus în lege, amendați vor fi și cei care pretind, acceptă sau primesc bani, bunuri sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Să ne unim eforturile pentru a avea alegeri libere, corecte și să nu permitem grupărilor criminale din exterior să ne decidă viitorul”, a opinat Grosu.

Misiunea preelectorală a APCE se află în țara noastră începând cu data de 16 septembrie, pentru a evalua campania preelectorală și climatul politic din țară în preajma scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional.

În această săptămână, oficialii vor avea întrevederi cu conducerea țării și cu viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Agenda vizitei mai include discuții cu președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

Delegația misiunii preelectorale a APCE are planificate discuții cu principalii candidați la președinție și liderii partidelor politice, cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale implicate în observarea alegerilor și cu reprezentanți ai mass-media.

Din componența delegației APCE, condusă de Thórhildur Sunna Ævarsdóttir, fac parte Chris Said (Malta), Valentina Grippo (Italia), Laura Castel (Spania), precum și coraportorii pentru onorarea obligațiunilor și angajamentelor de către Republica Moldova, Pierre-Alain Fridez (Elveția) și Zanda Kalniņa-Lukaševica (Letonia).

img24007419

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!