ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Incendiile de vegetație fac ravagii în Portugalia: trei pompieri au decedat în timp ce luptau cu flăcările

09:26 | 19.09.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Portugalia se confruntă cu incendii masive de vegetație, zeci de focare devastând regiunile centrale și nordice ale țării. Marți, trei pompieri portughezi au murit în timpul intervenției într-un incendiu de pădure din Nelas, ridicând numărul total al victimelor la șapte, informează MOLDPRES cu referire la Reuters.

Portugalia luptă împotriva a peste 50 de incendii de vegetație active pe teritoriul său continental și a mobilizat aproximativ 5 300 de pompieri, solicitând totodată ajutorul Uniunii Europene. Autoritățile au închis mai multe autostrăzi, inclusiv o porțiune din autostrada principală care leagă Lisabona de Porto, și au suspendat legăturile feroviare pe două linii de cale ferată din nordul Portugaliei.

Comandantul autorității de protecție civilă ANEPC, Andre Fernandes, a declarat reporterilor că trei pompieri de la brigada de pompieri Vila Nova de Oliveirinha au murit în timp ce luptau împotriva unui incendiu în Nelas, un oraș situat la aproximativ 300 km nord-est de Lisabona.

Imaginile filmate de Reuters în cursul nopții au arătat localnici turnând găleți cu apă peste flăcările care înaintau în apropiere de Nelas. 

Adjunctul lui Fernandes, Mario Silvestre, a declarat anterior că situația generală era „mai calmă, dar încă îngrijorătoare și complexă ... cu multe sate și așezări afectate, iar echipele foarte dispersate în acest teatru de operațiuni”. 

Temperaturile au depășit 30 de grade Celsius în întreaga țară în weekend, când incendiile au izbucnit și au fost alimentate de vânturi puternice.

Jorge Ponte, de la agenția de meteorologie IPMA, a declarat pentru Reuters că luni a fost „una dintre cele mai rele zile de până acum” pentru riscul de incendii în Portugalia, combinând temperaturi ridicate chiar și în apropierea mării, rafale de vânt care au atins 70 kmh și umiditate foarte scăzută, toate aduse de un anticiclon. 

Acești factori creează „un cocktail de condiții periculoase”, a spus el. Situația s-ar putea îmbunătăți în contextul î care pentru ziua de joi sunt anunțate ploi a adăugat el, deși pericolul ar persista în continuare.
De menționat că luni, guvernul a solicitat ajutorul Comisiei Europene în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, ceea ce a determinat Spania, Italia și Grecia să trimită câte două avioane de bombardament cu apă.

img24007435

img24007435

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!