Cristina Gherasimov: Respectarea drepturilor omului este o prioritate pentru autoritățile Republicii Moldova
16:04 | 19.09.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Respectarea drepturilor omului este o prioritate pentru autoritățile Republicii Moldova. Afirmația a fost făcută astăzi de către viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în deschiderea Conferinței Internaționale „Mecanisme de protecție ale drepturilor omului și rolul instituțiilor naționale pentru drepturile omului în Uniunea Europeană și în afara acesteia”, organizată la Chișinău de Oficiul Avocatului Poporului, comunică MOLDPRES.
Oficialul a menționat, totodată, că drepturile omului sunt una dintre valorile fondatoare ale Uniunii Europene, iar asigurarea lor este esențială pentru aderarea țării noastre la UE. În acest context, ea a subliniat importanța instituției Avocatului Poporului în protejarea și monitorizarea respectării drepturilor omului, având un rol major în consolidarea statului de drept și a valorilor democratice.
„Ne dorim ca în Republica Moldova drepturile omului să fie respectate nu pentru că ne-o cere cineva, ci pentru că vrem să construim o societate cât mai incluzivă și să asigurăm transparență și deschidere din partea instituțiilor în raport cu cetățenii. Iar obiectivul nostru de integrare europeană este un catalizator pentru a accelera aceste procese”, a spus Cristina Gherasimov
În perioada 19-20 septembrie, Oficiul Avocatului Poporului organizează Conferința Internațională cu tema „Mecanismele de protecție a drepturilor omului și rolul Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului în Uniunea Europeană și în afara acesteia”.
Evenimentul a reunit în discuții reprezentanți ai Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (INDO) din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia și din state membre ale Uniunii Europene (UE), oficiali publici, reprezentanți ai societății civile, mediului academic, precum și organizații internaționale de prestigiu, precum Comisia de la Veneția, Ombudsmanul European, Rețeaua Europeană a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (ENNHRI) și Consiliul Europei.
Programul Conferinței include cinci teme de discuții actuale privind protecția și promovarea drepturilor omului în contextul inițierii procesului de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei, consolidarea independenței și eficienței instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului, alinierea acestor mecanisme la standardele europene, promovarea dialogului și cooperării între părțile implicate, precum și răspunsul la noile provocări care vizează drepturile omului în contextul digitalizării și inteligenței artificiale.
Conferința a fost organizată în parteneriat cu Council of Europe Office in Chisinau (CoE), Institut for Menneskerettigheder (DIHR) și UNHCR-Moldova.