ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Europene ale Patrimoniului // Târgul Meșterilor Populari și Expoziția „Acasă la origini”, găzduite la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

09:29 | 20.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va găzdui pe 28 septembrie Târgul Meșterilor Populari, un eveniment dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de ani de la înființarea muzeului. Târgul va aduce împreună meșteșugari din diverse domenii, inclusiv ceramică, lemnărie, țesătorie, pielărie și confecționarea instrumentelor muzicale, transmite MOLDPRES. 

În același timp, va avea loc vernisajul expoziției „Acasă la origini”, realizată în colaborare cu Asociația Obștească „Șezătoarea Basarabiei”. Expoziția va prezenta 20 de costume tradiționale inspirate din „colecția de port” a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Expoziția oferă oportunitatea de a explora frumusețea și complexitatea costumelor tradiționale, precum și de a aprecia eforturile de conservare și promovare a patrimoniului cultural național”, se arată în comunicatul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală .

Pe lângă expoziția de lucrări tradiționale, vizitatorii vor putea urmări un program artistic deosebit, cu prestațiile mai multor artiști renumiți, printre care Ioana Căpraru, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, alături de Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița” și Ansamblul de Fluierari, condus de Nicolae Levința.

De asemenea, copiii sunt invitați să participe la atelierul de creație cu genericul „Toamna de Aur”, programat la ora 12:00 în Grădina Botanică a muzeului.

„În cadrul atelierului, elevii vor confecționa din fetru diferite fructe și legume. Prin intermediul acestei activități, muzeul, ca instituție educațională, stimulează potențialul creator al copiilor și consolidează relația copil-muzeu”, se mai menționează în comunicat.

Intrarea la evenimente este liberă, iar vizitatorii sunt încurajați să contribuie la patrimoniul muzeal prin donații de piese cu valoare culturală.

img24007479

img24007479

img24007479

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!