ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a ajuns la Kiev pentru a discuta cu Zelenski despre nevoile energetice ale Ucrainei

10:27 | 20.09.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev pe 20 septembrie pentru a discuta despre nevoile energetice ale Ucrainei în perspectiva iernii care se apropie, informează MOLDPRES cu referire la The Kyiv Independent.

Cea de-a opta vizită a mea la Kiev are loc în contextul în care sezonul de încălzire începe în curând, iar Rusia continuă să țintească infrastructura energetică”, a declarat von der Leyen pe X. 

Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase”, a declarat șefa brațului executiv al UE, adăugând că va discuta despre sprijinul Europei «de la pregătirea pentru iarnă la apărare, la aderare și progrese privind împrumuturile G7». 

În discursul său de seară din 19 septembrie, Zelenski a declarat că se așteaptă la „discuții importante” cu von der Leyen, în timp ce Ucraina se pregătește pentru ceea ce unii avertizează că ar putea fi „cea mai dură” iarnă a războiului de până acum. 

Anunțându-și vizita la Kiev în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, von der Leyen s-a angajat să contribuie la acoperirea a 25% din capacitatea de 17 gigawați de care Ucraina are nevoie în această iarnă prin exporturi de energie electrică și prin ajutor pentru repararea infrastructurii avariate în urma atacurilor rusești. 

De asemenea, UE va sprijini Ucraina cu 160 de milioane de euro, inclusiv 60 de milioane de euro pentru ajutor umanitar, cum ar fi adăposturi și încălzitoare, și 100 de milioane de euro  pentru repararea infrastructurii energetice și dezvoltarea energiei regenerabile. 

Din această sumă, aproximativ 100 de milioane de euro sunt acoperite de profiturile din activele rusești imobilizate în conturi europene. 

Von der Leyen va aborda, de asemenea, procesul de aderare a Ucrainei, care a trecut la o viteză superioară odată cu începerea oficială a negocierilor de aderare în iunie. Un alt punct de pe ordinea de zi va fi discutarea de către oficialii UE și ucraineni a împrumutului G7 de 50 de miliarde de dolari, acoperit de veniturile din activele rusești, pe care Kievul ar fi trebuit să îl primească până la sfârșitul anului. 

Planul se află acum pe un teren șubred, deoarece SUA, care ar fi trebuit să suporte 20 de miliarde de dolari din sumă, sunt reticente în a se angaja, cu excepția cazului în care UE prelungește sancțiunile care imobilizează activele rusești. O astfel de măsură necesită un vot unanim, care este în prezent blocat de Ungaria, cel mai apropiat membru al UE de Kremlin.

img24007484

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!