ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia refuză participarea la al doilea summit privind Ucraina, programat în noiembrie

10:34 | 22.09.2024 Categorie: Externe

Moscova, 22 sep. /MOLDPRES/. Rusia a anunțat sâmbătă că nu va participa la cel de-al doilea summit privind Ucraina, planificat de Kiev în luna noiembrie. Prima reuniune de pace a avut loc în iunie în Elveția, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat dorința ca Moscova să fie prezentă de această dată.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că summitul urmărește promovarea iluzoriei „formule Zelenski” ca bază pentru soluționarea conflictului, adăugând că Rusia nu va participa la astfel de evenimente.

Acest anunț vine înaintea vizitei lui Zelenski la Washington, unde va discuta propunerile de pace cu președintele Joe Biden și alte figuri politice importante din SUA. Moscova a respins însă cererile Ucrainei pentru o pace „justă” și retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate, afirmând că va lua în considerare doar propuneri care reflectă „realitățile geopolitice” actuale.

Președintele rus Vladimir Putin a reiterat în iunie că negocierile de pace vor fi acceptate doar dacă Ucraina renunță la suveranitatea asupra a cinci regiuni controlate parțial sau total de Rusia.

img24007516

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!