ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chişinău: „Sărbătoare a culturii şi a teatrului de o înaltă ținută scenică”

12:42 | 23.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Ziua de duminică, 22 septembrie, a fost despre teatru. La Teatrul Republican „Luceafărul” a avut loc închiderea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, cu o premieră care a marcat și deschiderea stagiunii „Luceafărului” - spectacolul „Liliom” de Ferenc Molnár, în regia lui Andrei Huțuleac. „O poveste intensă și plină de contradicții, o montare proaspătă și îndelung aplaudată, pe care v-o recomand din suflet să o vedeți”, a afirmat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, citat de MOLDPRES.

Pe scena de la Teatrul National „Mihai Eminescu” a urmat  Radu Afrim cu „Antologia dispariției”. Este vorba de un spectacol după proza feminină contemporană, în care se descoperă şi Lorina Bălteanu, cu bucăți din romanul  „Legată cu funia de pământ”. O montare-puzzle, ce creează povestea, punând laolaltă texte care, aparent nu au nimic în comun. Și în aceasta constă ineditul ei.

„Am celebrat astfel, ieri seară, împreună cu actorii și cu publicul spectator, finalul celei de-a noua ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Mă bucur că, și în această toamnă am reușit să organizăm o sărbătoare a teatrului cu spectacole de o înaltă ținută scenică, cu nume de legendă și cu evenimente vibrante de excepție. Dovadă și sălile care au fost, seară de seară, arhipline - chiar și atunci când părea că ploaia a șters orice drum din oraș. Nu și drumul spre Templul Teatrului”, a menționat Sergiu Prodan.  

Ministrul a mulţumit  tuturor celor care au contribuit și care au pus umărul pentru ca această magie, în spatele căreia stă un mare efort omenesc, să se întâmple.  „Manageri de teatre, echipe de creație și tehnice, actori și regizori, critici de teatru și jurnaliști - toți sunteți parte la această sărbătoare a culturii ce a avut loc, din nou, la Chișinău”, a relevat Sergiu Prodan.

În cadrul celei de-a noua ediție a Reuniunii Teatrelor Românești la Chișinău, publicul a fost invitat la 46 de evenimente culturale: 27 de spectacole în sală și aer liber; opt audiții ale spectacolelor radiofonice; zece conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură, dar și șase premiere. Printre acestea - „Grădina de sticlă”, după romanul omonim al Tatianei Țîbuleac, în regia lui Petru Hadârcă, „Liliom” (de Ferenc Molnar, a Teatrului Republican „Luceafărul”), „Pustiirea şi Sabia Dreptăţii. Treptele infernului” și „Fata cu miros de busuioc”, de Ion Moraru, Regie: Petru Hadârcă, TN Radiofonic, Radio România”; Ana Blandiana – O călătorie iniţiatică la Moscova (scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu Regie: Nicolae Mărgineanu, Teatrul Național Radiofonic, Radio România).

Pentru al patrulea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se bucură de Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și de președintele României, Klaus Iohannis. Inițiat și organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”, evenimentul a fost finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, de Institutul Cultural Român și reprezentanța sa la Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată pentru prima dată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de cei doi directori ai Teatrelor naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru și Petru Hadârcă. Proiectul a fost conceput ca „un flux masiv de spectacole dinspre occident spre Chișinău pentru a oferi modele alternative avalanșei de mesaje și narațiuni de propagandă rusă care dominau și asfixiau spațiul public și mediatic în acel moment, și pentru a fi ancorați în spațiul lumii libere”, estimează organizatorii.

img24007547

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!