ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu în discuții cu medicii, studenții și profesorii: „Vrem să-i susținem pentru a avea venituri și condiții bune de muncă”

21:51 | 24.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, a avut marți întrevederi cu mai mulți angajați medicali, tineri care studiază pedagogia și cu profesorii de la un liceu din capitală. Maia Sandu le-a vorbit despre realizările din domeniul medical și cel al educației, transmite MOLDPRES.

Maia Sandu a discutat cu angajații Centrului medicilor de familie și cei din Centrul multifuncțional din Puhoi, raionul Ialoveni și a relevat proiectele realizate în localitate prin intermediul programului „Satul European”.

M-am bucurat să văd că în sat a fost creat acest Centru multifuncțional modern, care găzduiește un punct de asistență medicală urgentă, un centru medical de reabilitare de zi și centrul unificat de prestare a serviciilor publice. De ele beneficiază circa 13 mii de locuitori din Puhoi și din alte opt sate învecinate. Acest lucru - realizat prin programul „Satul European” - este un exemplu că putem avea, la noi acasă, servicii medicale ca în UE. La medici și asistenți medicali ajungem când ne este cel mai greu. Știm că de ei depinde sănătatea noastră, a familiei noastre și chiar viața, uneori. Îi privim cu recunoștință și vrem să-i susținem să aibă venituri și condiții bune de muncă, așa încât ei, la rândul lor, să aibă grijă de semenii lor”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a discutat și cu studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, subliniind sprijinul acordat angajaților din domeniul educației.

Fiecare student care alege să facă pedagogie ne bucură. De generația de profesori pe care-i creștem azi depinde societatea de mâine a Moldovei. Acest lucru l-am discutat azi și cu studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Am văzut prin exemplu mamei mele - care a fost profesoară - câtă muncă și dăruire trebuie pentru a-i învăța pe ceilalți. Misiunea noastră este să educăm oameni liberi, capabili să gândească independent și să contribuie la viitorul Moldovei”, a afirmat Maia Sandu.

Aceasta a asigurat că investițiile în educație vor continua. „Am investit și vom continua să investim în educație. Pe lângă cele 500 milioane de lei alocate pentru modernizarea universităților și colegiilor, am crescut bursele la pedagogie de la 1400 la 2800 de lei și am majorat indemnizațiile pentru tinerii specialiști de la 120 mii la 200 mii de lei. Vom construi școli-model în fiecare raion, vom crește salariile profesorilor la nivelul salariului mediu pe economie și vom continua să oferim formare continuă gratuită pentru cadrele didactice”, a remarcat Maia Sandu.

Tot astăzi, Maia Sandu a vorbit și cu profesorii de la Liceul „Liviu Deleanu” din Chișinău despre importanța lor în formarea tinerilor. „Fiecare elev pe care îl pregătesc reprezintă un pas către o țară mai educată, mai puternică și mai prosperă. Munca lor este esențială în drumul nostru către o Moldovă Europeană. Pentru a sprijini eforturile profesorilor și a moderniza sistemul educațional, am majorat cu 15% salariile tuturor pedagogilor și educatorilor, am modernizat 200 de școli și grădinițe și oferim formare gratuită cadrelor didactice. Ne angajăm să continuăm aceste investiții, iar toți elevii din clasele 1-9 vor beneficia de alimentație sănătoasă și gratuită. De asemenea, vom construi școli model în fiecare raion, pentru ca fiecare comunitate să aibă acces la educație de calitate”, a subliniat Maia Sandu.

În Republica Moldova, se desfășoară campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent. În total, 11 candidați vor concura pentru funcția de șef de stat.

img24007599

img24007599

img24007599

img24007599

img24007599

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!