ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a fost autorizată pentru schimburi reciproce de date privind conturile financiare. Expertul Stas Madan: „Decizia oferă două mari avantaje”

13:51 | 25.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 25 sep. /MOLDPRES/. Forumul Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a adoptat și publicat Raportul privind confidențialitatea și securitatea datelor. Astfel, Republica Moldova este autorizată pentru schimburi reciproce de date privind conturile financiare. Avantajele deciziei au fost explicate pentru MOLDPRES de către expertul economic Stas Madan, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup.

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a comunicat că schimbul automat de informații privind conturile financiare este un instrument internațional important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate, combaterea evaziunii fiscale și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget.

Potrivit expertului economic Stas Madan, „faptul că Republica Moldova este autorizată pentru schimburi reciproce de date privind conturile financiare în cadrul Forumului Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) oferă țării noastre două avantaje”. 

„Pe de o parte, aceasta certifică faptul că autoritățile fiscale naționale au puse la punct mecanismele necesare pentru a asigura securitatea și confidențialitatea datelor. Pe de altă parte, există aspectul practic prin care țara noastră are un instrument în plus de a combate mai eficient evaziunea fiscală și de a depista persoanele fizice și juridice care se eschivează de la plata impozitelor la bugetul public”, a explicat Stas Madan.  

Potrivit legislației, instituțiile financiare raportoare transmit anual informațiile care fac obiectul raportării, până la data de 31 mai a anului calendaristic următor anului la care se referă, în format electronic, prin intermediul Sistemului Informațional al Serviciului Fiscal de Stat.

În perioada 21-23 mai 2024, Republica Moldova a fost supusă unei evaluări din partea Forumului Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (FG al OCDE) în parte ce ține de confidențialitatea și securitatea datelor. Evaluarea a avut loc urmare a angajamentului Republicii Moldova de a implementa standardul privind schimbul automat de informații privind conturile financiare (AEOI).

 

 

img24007619

img24007619

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!