ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zeci de specialiști din diverse domenii medicale au participat la un forum științific organizat de USMF „Nicolae Testemițanu”

09:56 | 26.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Specialiști din diverse domenii medicale s-au reunit în această săptămână la forumul științific „Prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale” organizat de Disciplina de epidemiologie din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, ANSP, Biroul OMS în Moldova și Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor, comunică MOLDPRES.

În debutul conferinței, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a menționat că unul dintre obiectivele ministerului este modernizarea sistemului de sănătate, prin implementarea tehnologiilor avansate ce îmbunătățesc calitatea serviciilor medicale și contribuie indirect la reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Siguranța pacientului este esențială la nivel global, indiferent de veniturile unei țări. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a evita complicațiile, erorile medicale și riscurile cu care se confruntă pacienții noștri în instituțiile medicale. La nivel global, costurile asociate deceselor cauzate de infecțiile intraspitalicești sunt alarmante. În Republica Moldova nu avem o evaluare clară a costurilor generate de infecțiile asociate asistenței medicale, deoarece nu se înregistrează aceste infecții, complicații sau decese. Anul trecut au fost raportate, pentru prima dată,  2119 cazuri de infecții asociate asistenței medicale”, a spus Nemerenco.

În acest context, ministra a făcut un apel către managerii de spitale să raporteze sistematic aceste cazuri, deoarece datele acumulate vor ajuta să se evite riscurile și, în final, să fie salvate vieți.

La rândul său, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban a subliniat că un sistem de sănătate funcțional depinde, în mare măsură, de resursele umane calificate. „Educația continuă și formarea specialiștilor sunt esențiale pentru a asigura un nivel ridicat de îngrijire medicală, iar Universitatea joacă un rol crucial în acest proces, pregătind cadre didactice competente, care contribuie la formarea și dezvoltarea profesională a viitorilor specialiști”, a afirmat rectorul.

Potrivit Reprezentantei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, Miljana Grbic, principala responsabilitate a medicilor este să nu dăuneze, deoarece siguranța pacientului este prioritatea noastră. „Fără măsuri adecvate, consecințele pot fi devastatoare, amplificând epidemiile la nivel comunitar. Exemplele recente, precum pandemia COVID-19, bolile sezoniere și rezistența antimicrobiană subliniază gravitatea acestei situații”, a subliniat reprezentanta OMS.

Și directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, a afirmat că se depun eforturi considerabile pentru fortificarea capacităților diagnosticului de laborator și a bazei normative în domeniul supravegherii epidemiologice, prevenirii și controlului infecțiilor, combaterii rezistenței antimicrobiene, instruirii și pregătirii specialiștilor. „Realizarea acestor măsuri permite fortificarea continuă a capacităților în domeniu și instituirea unui sistem consolidat la toate etapele de acordare a asistenței medicale”, a menționat managerul ANSP.

Potrivit specialiștilor, infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) constituie unul din cele mai frecvente evenimente adverse în acordarea asistenței medicale și o problemă majoră de sănătate publică cu impact asupra morbidității, mortalității și calității vieții. În medie, în orice moment, până la 7% dintre pacienții din țările cu venituri mari și 10% din țările cu venituri mijlocii și mici, contactează cel puțin o IAAM. Decesele provocate de IAAM constituie circa 10% dintre pacienții afectați, conform statisticilor.

img24007635

img24007635

img24007635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!