ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Specialiști din mai multe țări participă la un exercițiu de simulare a unui incident radiologic organizat de MS și ANSP

11:05 | 26.09.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Specialiști din Republica Moldova, Ucraina, Muntenegru, Albania, Bosnia și Herțegovina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan și Macedonia de Nord participă la un exercițiu de simulare a unui incident radiologic, organizat de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Evenimentul se încheie joi, 26 septembrie, iar participanții sunt ghidați de experți internaționali în domeniul amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare din Regatul Unit al Marii Britanii, Canada, Norvegia și Franța, comunică MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menționat că exercițiul are drept scop verificarea și îmbunătățirea capacităților sistemului nostru medical de prevenire și gestionare a amenințărilor, inclusiv a celor chimice.

Ea a menționat că la acest exercițiu participă specialiști din prima linie care își vor îmbunătăți abilitățile de intervenție în cazul unui incident radiologic. Specialiștii vor simula efectuarea unui triaj medical; gestionarea pacienților răniți și potențial contaminați; prevenirea sau minimizarea contaminării încrucișate în afara zonei fierbinți și coordonarea eficientă cu alte echipe naționale și internaționale de intervenție în caz de urgență radiologică. Echipele de intervenție vor participa la simularea unui răspuns medical complex la locul unui incident cu substanțe radiologice.

La eveniment participă conducerea Ministrului Sănătății și ANSP, experți internaționali, reprezentanți ai ANSP, Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Agenției de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și reprezentanți ai altor instituții medicale din municipiul Chișinău.

Exercițiul este organizat în cadrul proiectului P:88 „Consolidarea capacităților de pregătire și răspuns medical la amenințările CBRN în țările din Europa de Est și Sud-Est” finanțat de Uniunea European prin intermediului Centrului de Știință și Tehnologie din Ucraina.

img24007641

img24007641

img24007641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!