ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zilele Filmului Românesc se deschid cu proiecția filmului „Trei kilometri până la capătul lumii”, premiat la Cannes

13:20 | 26.09.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Zilele Filmului Românesc (ZFR) în Republica Moldova încep joi, 26 septembrie, cu proiecția filmului „Trei kilometri până la capătul lumii” de regizorul Emanuel Pârvu. Pelicula va fi arătată la Gala de deschidere a evenimentului ce va avea loc la Cineplex-Loteanu, informează MOLDPRES.

Ediţia aniversară a ZFR va fi deschisă cu proiecţia filmului „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024), care a făcut parte din competiţia din acest an a Festivalului de la Cannes, unde a câștigat premiul Queer Palm, dar şi marele premiu la Festivalul de la Sarajevo. Regizorul Emanuel Pârvu va fi prezent la Chişinău, pentru a treia oară, pentru o discuţie cu publicul. Filmul are ca protagonist un adolescent de 17 ani, care își petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri este atacat pe ulița satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap. Părinții nu-l mai pot privi ca înainte și liniștea aparentă a satului începe să se destrame.

Ajuns la cea de-a zecea ediție, festivalul de film românesc se va desfășura în zece orașe inclusiv Chișinău. „Am ajuns la a zecea ediție, a fost totul ca un vis, am trecut prin multe greutăți, dar iată avem zece ani, ne-am extins în zece orașe, nouă orașe în-afara Chișinăului. Evenimentul a crescut considerabil, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, s-au alăturat mai multe instituții între timp”, a menționat Dumitru Grosei, președintele Asociației Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA, organizator al evenimentului.

Marian Crișan, co-organizator al festivalului, a menționat că în contextul evoluției tehnologiilor, „ținerea filmelor pe ecranele mari devine tot mai dificilă”, dar „extrem de importantă”. „Filmul de cinema nu este egal cu serialul TV, nu este egal cu filmul TV, într-o perioadă în care se consumă foarte multe filme tv, dar filmul de cinema nu este asta. Ce facem noi aici e o selecție de filme de cinema, filme care vin din selecții de festivaluri importante, filme considerate de critici ca inovatoare, filme dedicate cinefililor. Sper ca în viitor să ne extindem în mai multe țări, iar faptul că ne vom afla în mai multe sate ne bucură foarte mult, lucru dorit și de ICR de la început. Chiar dacă sunt 20 sau 50 de oameni într-o sală este important pentru că aud un conținut românesc, care povestește despre oamenii de dincolo de Prut”, a subliniat Marian Crișan.

Ecaterina Dimancea, reprezentantă a Institutului Cultural Român, a declarat în cadrul conferinței că acest festival a fost susținut de ICR încă de la începuturi, iar pe parcursul celor zece ediții, festivalul a cunoscut „o creștere exponențială”. „Acest festival este o simbioză dintre o casă de producție din R. Moldova și o casă de producție din România, nimic din ce se vede pe ecrane nu era dacă cei doi regizori, Marian Crișan și Dumitru Grosei, nu ar fi avut ambiția să colaboreze și să aducă la Chișinău și în Republica Moldova, cele mai noi și mai importante producții românești. Sperăm că acest festival va avea viață lungă și va aduce cât mai multe ediții și în afara Chișinăului, pentru că și spectatorii din provincii sunt foarte încântați că ZFR vin în localitățile lor”, a menționat Ecaterina Dimancea.

Andrei Chistol, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, a salutat extinderea Zilelor Filmelor Românești la nivel național, în cadrul lansării celei de-a zecea ediții a evenimentului. El a evidențiat importanța susținerii colaborărilor dintre producătorii și distribuitorii de producții cinematografice de pe ambele maluri ale Prutului, punctând că rezultatele deja obținute în cinematografie sunt motiv de continuare a acestei cooperări.

„Treptat vedem o extindere a acestui festival și un acces mai mare a tuturor cetățenilor noștri din diferite localități la aceste producții extrem de importante din România. Noi salutăm această inițiativă, ne bucurăm să susținem această inițiativă, ne bucură să contribuim la dezvoltarea acesteia, cred eu că și acele rezultate deja care le avem pe de o parte și pe alta a Prutului în domeniul cinematografiei sunt niște rezultate care ne determină să susținem în continuare acest domeniu extrem de important al cinematografiei, să susținem în continuare realizarea de producții cinematografice și dacă ne uităm în ultimii ani acest lucru a crescut și este un lucru îmbucurător, dar sigur că trebuie să mergem mai înainte, să contribuim la o mai bună integrare culturală, inclusiv cinematografică a tuturor producătorilor și distribuitorilor din România pe piața din Republica Moldova, să realizăm mai multe producții cu producții cinematografice împreună și să putem promova acest potențial enorm pe care îl avem în domeniul cinematografiei la piețele internaționale sau la evenimentele internaționale”, a declarat Andrei Chistol.

De asemenea, secretarul de stat de la Ministerul Culturii a încurajat publicul să participe la proiecțiile din cadrul festivalului, care vor avea loc în Chișinău și în alte localități din Republica Moldova.

„Îndemn toți cei iubitorii de film să vină la aceste pelicule care vor fi prezentate în cadrul acestui festival, să ne bucurăm de aceste minunate filme care vor fi prezentate nu doar aici la Chișinău, dar și în țară și împreună să dezvoltăm și să contribuim la dezvoltarea și promovarea Industriei cinematografice de pe ambele maluri ale Prutului”, a punctat Chistol. 

ZFR este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

img24007656

img24007656

img24007656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!