ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 800 de tranzacții în valoare de 78,7 mil de lei, înregistrate pe platforma eVMS.md pentru procurarea valorilor mobiliare de stat

15:49 | 26.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Un număr de 815 tranzacții directe în valoare totală de 78,7 milioane de lei au fost înregistrate pe platforma eVMS.md pentru procurarea valorilor mobiliare de stat în perioada de subscriere desfășurată între 16 și 25 septembrie, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Finanțelor, persoanele care au investit în obligațiuni de stat pe termen de doi ani beneficiază de o rată a dobânzii de 6% și sunt scutite de impozitul pe profitul obținut din aceste investiții.

După perioada de subscriere, valorile mobiliare vor fi decontate fiecărui investitor în portofoliul său. La fiecare șase luni, investitorii vor primi un cupon cu dobânda calculată, care va fi transferată direct în contul de plăți înregistrat pe platforma eVMS.md, iar scadența celor doi ani, investitorii vor primi răscumpărarea VMS la valoarea lor nominală.

Ministerul Finanțelor a precizat că această emisiune de valori mobiliare destinată persoanelor fizice a marcat o premieră pentru Republica Moldova, oferind cetățenilor acces simplificat la oportunități de investiții stabile și sigure, grație posibilității de a cumpăra direct, fără intermediari, valori mobiliare de stat, prin intermediul platformei digitale eVMS.md.

Platforma eVMS.md a fost lansată în vara acestui an. Prin intermediul acesteia, cetățenii Republicii Moldova pot efectua tranzacții online legate de investiții în VMS, fără intermediari, să acceseze informații actualizate precum ratele curente și istorice, beneficiind de transparență și claritate în toate tranzacțiile efectuate, să-și gestioneze contul și investițiile efectuate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

Valorile Mobiliare de Stat sunt unul dintre cele mai sigure instrumente de investiții, datorită garanției integrale oferită de stat. Prin intermediul VMS, statul se împrumută de la cetățeni pentru a finanța proiectele de dezvoltare și creștere economică a țării. VMS includ bonuri de trezorerie, care se emit pe un termen de până la un an, și obligațiuni de stat, care se emit pe termene mai mari de un an.

img24007665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!