REFERENDUM 2024 // Miniștrii de externe din formatul Nordic-Baltic 8 îndeamnă cetățenii moldoveni să participe la referendum: „Ne dorim să vedem Moldova ca un stat de succes în parcursul său european”
14:22 | 15.10.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/.
Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.
Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Miniștrii de externe din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8), întruniți astăzi într-o conferință la Chișinău, au îndemnat moldovenii să meargă la referendum și să valorifice șansa istorică a țării. „Peste câteva zile, Republica Moldova va lua o decizie istorică. Noi sperăm că prezența cetățenilor la referendum va fi masivă. Ne dorim să vedem Moldova ca un stat de succes în parcursul său european”, a menționat Torbjörn Sohlström, director general pentru afaceri euroatlantice și politica de Securitate din Suedia, informează MOLDPRES.
Oficialul suedez a menționat că unul din motivele întrunii de la Chișinău este de a sprijini cetățenii Republicii Moldova, care la finele acestei săptămâni vor fi puși în fața unei decizii importante.
„Privitor la motivul pentru care noi coordonatorii acestui cadru nordic-baltic ne-am dorit să venim în Republica Moldova, este să fim prezenți aici, unde peste câteva zile, se va lua o decizie istorică. O decizie la referendum, decizie care aparține în totalitate doar cetățenilor Republicii Moldova. Noi sperăm că prezența va fi masivă. Vom fi întotdeauna alături de cetățenii Republicii Moldova și vom sprijini alegerea liberă și independentă”, a opinat Sohlström.
Șefii diplomațiilor țărilor nordice și baltice au apreciat progresele obținute de țara noastră în procesul de integrare europeană și au venit cu exemplele țărilor lor, care au aderat la UE anterior.
„Nu am venit aici să țin prelegeri, nu am venit aici să vedem ce decizie luați. Suntem aici pentru a vă spune despre experiența noastră, a Estoniei care în ultimii 20 de ani s-a transformat, iar veniturile cetățenilor au crescut de peste patru ori. Această decizie de aderare pe care am luat-o noi în anul 1991, când ne-am recâștigat independența după cinci decenii de ocupație sovietică, ne-a arătat că nu suntem singuri. Înțelegem că timpurile acum sunt mai dificile și anume din acest motiv am venit pentru a împărți experiența noastră, pentru a sprijini cetățenii Republicii Moldova, pe calea lor spre familia Uniunii Europene”, a spus Margus Tsahkna, ministru al Afacerilor Externe al Estoniei.
„Cred că la acest referendum, cetățenii își vor face ferm alegerea, iar noi vom fi fericiți să salutăm Republica Moldova în momentul în care se va alătura la Uniunea Europeană. Pot doar să vă spun că nouă, Letoniei, Uniunea Europeană ne-a consolidat suveranitatea. Acum suntem cu adevărat parte la toate procesele decizionale, suntem mult mai puternici la nivel regional. Uniunea Europeană ne-a oferit, de asemenea, o economie în creștere, salarii și pensii mai mari de șase ori. Noi, cetățenii Letoniei, suntem foarte fericiți să fim parte a familiei Uniunii Europene și abia așteptăm să avem o familie extinsă și să salutăm Republica Moldova și alte țări care aspiră la această aderare”, a adăugat ministra Afacerilor Externe a Letoniei, Baiba Braže.
Și șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a îndemnat moldovenii să participe la referendum.
„În această săptămână, cetățenii noștri se confruntă cu un test important - referendumul pentru aderare la Uniunea Europeană. Acest eveniment este o oportunitate crucială de a demonstra determinarea noastră de a ne proteja valorile și de a face față ingerințelor Federației Ruse, care caută să destabilizeze procesul nostru democratic și să submineze încrederea în instituțiile noastre. Rămânem fermi în angajamentul nostru de a construi o Moldovă Europeană, modernă, democratică, capabilă să facă față provocărilor contemporane și să își asume un rol tot mai activ în Comunitatea Europeană”, a conchis Popșoi.
Opt miniștri ai afacerilor externe din formatul Nordic-Baltic 8 (NB8): Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia, se află marți, 15 octombrie, într-o vizită la Chișinău. Întrunirea a fost găzduită de vicepremierul Mihai Popșoi.
Nordic-Baltic 8 (NB8) este un format de cooperare regională pe subiecte regionale și internaționale de actualitate. În anul 2024, NB8 este prezidat de Suedia, care a preluat coordonarea formatului după Letonia în 2023.