ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Încălcarea secretului votului, tentative de mituire și transportare organizată a alegătorilor. Incidente constatate de observatorii Promo-LEX

15:18 | 21.10.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Misiunea de observare a Promo-LEX a constatat un număr de 778 de incidente privind desfășurarea alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional organizat duminică, 20 octombrie. Printre cele mai frecvente încălcări raportate se numără încălcarea secretului votului prin fotografierea buletinului de vot, votarea nejustificată în grup și tentative de mituire a alegătorilor. Datele au fost prezentate astăzi de șeful Misiunii de Observare a Promo-LEX, Nicolae Panfil, informează MOLDPRES.

Potrivit observatorilor, din totalul celor 614 secții monitorizate la deschidere, 86 au fost deschise puțin mai devreme sau după ora 7:00.  

„Ziua alegerilor a fost în general una destul de calmă, liniștită, nu au existat anumite situații ieșite din comun, așa cum s-au vehiculat diferite scenarii posibile. Din fericire, nu au fost acele scenarii realizate, ceea ce a fost într-un final bine, pentru că cetățenii au putut să voteze în liniște, fără a fi cumva intimidați de diferite situații neprevăzute”, a afirmat Nicolae Panfil.

Incidentele semnalate de observatorii Promo-LEX vizează încălcarea secretului votului, prin fotografierea buletinului de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat sau amplasarea defectuoasă a cabinelor (175 de cazuri), deficiențe în listele electorale (76 de cazuri), votarea nejustificată în grup (61 de cazuri), prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 de metri (51 de cazuri), prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale în adiacentul secțiilor de votare (36 de cazuri), urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale (31 de cazuri), agitație electorală (30 de cazuri), zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în schimbul votului (17 cazuri), transportarea organizată a alegătorilor (11 cazuri), acte de violență/intimidare a alegătorilor sau altor persoane (10 cazuri).

Aceste încălcări le-am văzut și în alte scrutine. Am văzut inclusiv în 2020 în turul doi că anumite tipuri de încălcări au avut aproximativ aceeași pondere. Unele dintre ele sunt sancționabile sau pot fi sancționate. Dar nu cred că doar încălcările din ziua alegerilor pot determina validarea sau nevalidarea scrutinului sau a rezultatului”, a explicat Nicolae Panfil.

Șeful Misiunii de Observare a Promo-LEX a precizat că pe parcursul zilei alegerilor, observatorii au fost sesizați în repetate rânduri despre situații legate de modul în care au fost acordate buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul constituțional, precum și despre modul de formulare a întrebării privind oferirea buletinelor. „În unele cazuri, întrebarea a fost adresată în mod confuz, discriminatoriu sau părtinitor. Astfel, nu toți alegatorii au înțeles că se desfășoară două scrutine simultan sau dimpotrivă au fost nevoiți să clarifice singuri situația pentru a-și exercita dreptul de vot”, a punctat Nicolae Panfil.

Totodată, Promo-LEX a prezentat și rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. „Datele sunt preliminare și pot să suporte anumite modificări, dar în principiu se confirmă datele și rezultatele prezentate de autorități. Marja de eroare a eșantionului este de 3%. Dacă ne uităm și calculăm această marjă de eroare, atunci vedem că datele Promo-LEX per eșantion în țară sunt foarte aproape sau confirmă datele prezentate de Comisia Electorală Centrală”, a conchis Nicolae Panfil. 

Duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale și un referendum republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

img24008452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!